Ratten op privé-eigendom

Iedereen is verplicht om ratten op zijn privé-eigendom te bestrijden. Ratten voorkomen is makkelijk, ze bestrijden is moeilijk. Zie vooral dat ratten in je tuin geen voedsel, water en beschutting vinden.

Hoe herken je de aanwezigheid van ratten?

Indien je een rat hebt gezien, ben je natuurlijk 100 procent zeker van de aanwezigheid van ratten. Er zijn ook andere kenmerken die kunnen duiden op de aanwezigheid van ratten. Heb je holen in de tuin (voornamelijk in composthopen of onder schuren), zijn de vuilniszakken opengescheurd, zijn er knaagsporen aan hout en plastic of vind je donkere langwerpige uitwerpselen van 10 tot 15 mm lang? Dan is de kans groot dat je ratten in de tuin hebt.

Creëer een onaantrekkelijke leefomgeving voor ratten

Zorg ervoor dat je tuin niet aantrekkelijk is voor ratten om zich te vestigen en te vermeerderen. De voornaamste reden waarom ratten zich op een bepaalde plek nestelen, is de aanwezigheid van voedsel waar ze aankunnen.

In de meeste gevallen gaat het om een open mesthoop waarop etensresten terechtkomen of een dierenhok waar ’s nachts voedselresten achterblijven. Zolang het voedsel aanwezig blijft, is het ook moeilijk om de ratten te bestrijden.

Welke preventieve maatregelen kan je nemen?

  • Zorg voor een goede algemene hygiëne, zowel in je woning als in je tuin.
  • Maak twee mesthopen: één open voor al je groenafval en één volledig ratdicht afgesloten voor je etensresten. Zorg dat de ratten ook niet via de onderkant in het compostvat geraken en gooi zeker geen vleesresten op de composthoop.
  • Zorg dat de bewaarplaats voor dierenvoeding goed afgeschermd is en bewaar voeding in afsloten glazen of metalen potten.
  • Zorg dat er nooit een overschot aan dierenvoeding ’s nachts blijft liggen waar ratten bij kunnen. Dit gaat zowel over voer voor vogels, vissen, kippen, katten, honden, cavia’s, …
  • Voeder indien mogelijk op een voederplank waar de ratten niet aan kunnen en waar het voedsel niet af kan vallen.
  • Raap de hondenuitwerpselen dagelijks op en zeker voor de schemer.
  • Heb je vuilnisbakken in de tuin? Zorg dan dat deze volledig afgesloten zijn.
  • Vermijd zoveel mogelijk schuilplaatsen in de tuin die dicht gelegen zijn bij een voedselbron voor ratten. Sluit de toegangen tot je woning ook goed af zodat ze daar geen nest kunnen vormen.
  • Gooi afval onmiddellijk weg in een goed afgesloten vuilnisbak. 

Alternatieven

Indien de preventieve maatregelen niet hebben geholpen, zijn er ook een aantal alternatieven. Zo kan je gebruik maken van een rattenbak en bijhorende rattenklem. Je kan deze kopen bij het onthaal in het gemeentehuis.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten