Rattenbak en rattenklem

Als je ratten in je tuin opmerkt, dan bestrijd je ze best onmiddellijk want ze planten zich zeer snel voort. Bij het onthaal in het gemeentehuis kan je een rattenbak (12 euro) en een bijhorende rattenklem (5 euro) kopen. 

De rattenbak zorgt ervoor dat andere grotere dieren niet in dezelfde val kunnen trappen.

Enkele tips bij het gebruik van de rattenbak en rattenklem:

  • Gebruik een aantrekkelijk lokmiddel zoals pindakaas;
  • Werk met handschoenen om argwaan bij de rat te beperken en voor de eigen hygiëne;
  • Probeer de grote van de populatie in te schatten om te bepalen hoeveel klemmen je moet zetten. Het plaatsen van meerdere klemmen is sowieso aangeraden om de slaagkans te verhogen.
  • Bij het vangen van muizen in de klem (wat niet de bedoeling is) staat ze op de verkeerde plek of is je rattenprobleem opgelost.
  • Als je een rat vangt in de klem, kan je deze het best begraven in je tuin. Dat mag met dieren van minder dan 10 kg. Zorg er wel voor dat de put diep genoeg is zodat katten of honden de dieren niet opnieuw opgraven. Het lokaal bestuur haalt geen dode ratten op privé-eigendom op.

Met rattenvergif moet je voorzichtig zijn. Vergif kan schadelijk zijn voor je gezondheid en de omgeving. Europa verbiedt ook dat de gemeente nog rattenvergif (met een percentage aan toxische stof van 0,0005 procent) meegeeft met burgers.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten