Verbintenis tot tenlasteneming

Wanneer een vreemdeling voor een kort verblijf (maximum 90 dagen) als toerist of voor familiebezoek naar België komt en zelf niet beschikt over voldoende bestaansmiddelen, kan je je garant stellen. 

Voorwaarden?

Je moet als garant Belg zijn of toegelaten/gemachtigd zijn om voor onbepaalde tijd in België te verblijven. Je moet bovendien bewijzen dat je voldoende financiële middelen hebt.

Hoe aanvragen?

Je vult als garant de verbintenis in en ondertekent die. Het lokaal bestuur legaliseert deze verbintenis.

Er zijn drie mogelijke gevallen:

  1. De vreemdeling heeft geen visum nodig: de verbintenis wordt overgemaakt aan de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, samen met de nodige bewijsstukken.
  2. De vreemdeling heeft een visum nodig en zijn thuisland heeft een Belgische ambassade/consulaat: je krijgt als garant de verbintenis na legalisatie terug mee.
  3. De vreemdeling heeft een visum nodig en zijn thuisland heeft geen Belgische ambassade/consulaat: de verbintenis wordt overgemaakt aan de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, samen met de nodige bewijsstukken.

Prijs

Deze procedure kost 15 euro.

Wat meebrengen?

Breng volgende documenten mee naar je afspraak:

  • identiteitskaart,
  • gegevens van de persoon waarvoor je de tenlasteneming aanvraagt (identiteits- en paspoortgegevens, adres, duur en reden bezoek…).

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten