De Duffelse reuzenfamilie

De Duffelse reuzen vormen samen ongetwijfeld de ‘oudste familie’ van onze gemeente. Hoewel hun exacte geboortedatum niet bekend is, wijzen een aantal elementen erop dat ze al in de loop van de 18e eeuw ontworpen zijn.

Reus, Reuzin, Janneke, Mieke en Kinnebaba, Moor en Morin: met z’n zeven trekken ze sinds mensenheugenis bij grote festiviteiten door de Duffelse straten. Tenzij het weer écht tegenzit, zijn ze steevast van de partij in de jaarlijkse Ballonnekensstoet. In Duffel zijn ze een vaste waarde, maar ook buiten de gemeente zijn ze regelmatig te gast in feestelijke optochten.

De Duffelse reuzenfamilie heeft verschillende afmetingen: de Reus (3,40 m), de Reuzin (3,25 m), de 3 kinderen Janneke (2,46 m), Mieke (2,90 m) en Kinnebaba (2 m), en tenslotte de Moor (2,9 m) en de Morin (2,9 m).

De reuzenfamilie wordt omringd met de nodige zorg. In 1993 onderging ze een grondige restauratie en een make-over: alle figuren kregen een nieuwe garderobe en de reuzenhoofden en -draagmanden zijn toen grondig onder handen genomen. 25 jaar later kregen de fragiele manden opnieuw een grondige opknapbeurt.

De Vlaamse reuzencultuur is intussen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Duffelse reuzenfamilie maakt daar deel van uit. Bovendien kreeg Duffel in 2017 de status van ‘reuzenvriendelijke gemeente’ toegekend. Het gezelschap van reuzendragers, die hun metershoge dorpsgenoten al jarenlang op de schouders torsen, kreeg in november 2015 de naam 'Reuzengilde Duffel'.

De Duffelse reuzenfamilie in miniatuur

Er bestaat een miniatuuruitvoering van de Duffelse reuzenfamilie. De zeven kleine reusjes zijn tentoongesteld in een kast in de hal van het gemeentehuis. Ze zijn begin jaren 1990 ontworpen door Gaston Gillis (reuzengeraamtes), Paul Goossens (hoofden) en Annie Verlinden (kleding).

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten