Ballonnekensstoet

Jaarlijkse traditie

Elke laatste zaterdag van september trekt de Ballonnekensstoet door het centrum van Duffel. Deze lichtstoet brengt elk jaar heel wat volk op de been. Kinderen komen op straat met hun typische ‘lampionneke’. Er weerklinken verschillende versies van ‘keske in de lanteire’ en schitterende praalwagens van verschillende Duffelse verenigingen brengen licht en sfeer in de Duffelse dorpskern. Bij goede weersomstandigheden stappen ook de Duffelse reuzen uit en wordt het Ros Beiaard van stal gehaald. De stoet komt aan in de G. van der Lindenlaan. Op het plein kan je achteraf terecht voor heerlijke snacks en drankjes bij de Duffelse verenigingen. We sluiten af met een spetterend vuurwerk rond 22 u.

Parcours

De Ballonnekensstoet maakt een tocht door Duffel in de vorm van een ‘acht’. Men start bij valavond in de Oostkant, waar men de eerste lus maakt. Vervolgens trekt de stoet de brug over, waar in de West de andere lus wordt gelopen. De optocht wordt ontbonden in de Molenstraat, waar elk kind met een lampionnetje een ‘tombolalotje’ ontvangt.

Het parcours ziet er als volgt uit, indien er geen werken op de route plaatsvinden:

De stoet vertrekt om 19.30 u. aan woonzorgcentrum Sint-Elisabeth (Kwakkelenberg 3) en gaat dan via de Provinciestraat, Kapelstraat, Bruul, Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel-Oost over de brug naar Duffel-West langs de Kiliaanstraat, Kerkstraat, Nieuwstraat, Kasteelstraat, Merodestraat, Leopoldstraat, Molenstraat tot aan de G. Van der Lindenlaan.

Let op: de Netebrug wordt tijdelijk afgesloten wanneer de stoetwagens daar passeren; dat zal ongeveer tussen 20 en 21 u. zijn.

Gevelwedstrijd

Woon je langs of op het parcours van de Ballonnekensstoet? Kleed je gevel dan feestelijk aan met ballonnen, vlaggen, slingers en lichtjes. Wie weet val je wel in de prijzen met dank aan de Duffelse middenstandsverenigingen.

Duffelse Reuzen

De stoet wordt getrokken door de Duffelse Reuzen. Zij dansen verschillende keren op de stoetroute. De reuzenfamilie danst op ‘keske in de lanteire’, onder muzikale begeleiding van Fanfare De Trouwe Vrienden.

Ons reuzengezin telt zeven leden.

  • Reus als oudste en grootste meet 3,40 meter;
  • Reuzin, zijn gemalin, ettelijke jaren jonger, haalt 3,25 meter;
  • Janneke (2,46 m) en Mieke (2,90 m) zijn de twee reuzenkinderen;
  • Moor en Morin meten elk 2,90 meter;
  • Kinne-Baba (samenvoeging van Kinneke en Baby) is de jongste telg en meet 2 meter.

Reuzen mogen niet zwaar wegen, want ze moeten door mensen gedragen worden. Een goede reus moet beweeglijk zijn. Hij moet mee in een optocht kunnen stappen, hij moet kunnen dansen en buigen.

De familie Verlinden is sinds jaren de fiere drager van de reuzen. Zij vormen als het ware een soort gilde. De eerst gekende drager van de reus was Pieter-Frans Verlinden, hij deed dit rond 1850, en de jaren erna. De opvolging werd een traditie die van vader op zoon werd voortgezet. Zo zijn we nu aan de zesde generatie Verlindens toe.

Ros Beiaard

Daarnaast heb je het Ros Beiaard, een traditie die we zoveel jaren geleden van Dendermonde hebben overgenomen. Hier werd echter ondertussen een Duffelse stempel op gedrukt. Het Ros Beiaard rijdt enkel uit indien er Vier Heemskinderen, 4 broers, het ros bestijgen. In Duffel gooien we het over een andere boeg en kunnen ook stoere zussen het Ros bestijgen.

Keske in de Lanteire

Ken jij trouwens het liedjeKeske in de Lanteire’? Je vind het filmpje hier terug. Onderaan deze pagina kan je het liedje en de tekst van het liedje downloaden.

Deze dorpsparade wordt nog mooier als de inwoners en bezoekers mee licht geven aan de stoet. Wandel gezellig mee met een zelf uitgeholde biet of een lampionnetje. Elk kind met een zelfgemaakt lampionnetje krijgt op het einde van de stoet (in de Molenstraat) een tombolakaartje. Met dat kaartje maak je kans op leuke kinderprijzen bij de lokale middenstand. Je lotje is ook 5 euro waard op de eerste zaterdag van de jaarmarktkermis in Duffel.

De dag van de Ballonnekensstoet organiseert kinder- en jeugdvolksdansgroep Kinnebaba (De Moeffeleer) een workshop ‘bieten uithollen’ of ‘lampionnetjes knutselen’ voor kinderen vanaf 3 jaar. Meer informatie bij kinnebaba@demoeffeleer.be.

Duffelse verenigingen

Duffelse verenigingen, scholen of organisaties kunnen zich inschrijven om mee te werken aan de Ballonnekensstoet. Dat kan op twee manieren. Je kan deelnemen met een verlichte en versierde praalwagen en je (jongste) leden laten meerijden in de stoet. Andere verenigingen kiezen ervoor om een drank- en/of snackstandje uit te baten op het feestplein aan de G. Van der Lindenlaan.

Contacteer het vrijetijdsloket als je interesse of vragen hebt.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten