Huwelijksakte, afschrift/uittreksel

Een huwelijksakte bevat alle gegevens over het huwelijk van een persoon en wordt opgemaakt in de gemeente waar je in het huwelijk treedt. 

In een afschrift vind je de gegevens over het huwelijk van een persoon met getuigen. In een uittreksel vind je de gegevens over het huwelijk van een persoon zonder getuigen.

Voor wie?

  • Je bent in België gehuwd. 
  • Je bent in het buitenland gehuwd en je huwelijksakte werd in België overgeschreven.

Hoe aanvragen?

De betrokkene (of een gemachtigde zoals een advocaat, notaris, …) kan een afschrift of uittreksel aanvragen. Je kan een afschrift ook aanvragen voor je familieleden in rechte lijn zoals (groot)ouders en (klein)kinderen. Als je een afschrift nodig hebt voor stamboomonderzoek dat nog geen 75 jaar oud is, heb je de toestemming nodig van de persoon op wie de akte betrekking heeft, tenzij die persoon overleden is. 

Vraag een afschrift of uittreksel bij voorkeur online aan.

Je kan de uittreksels en afschriften van de akten van de burgerlijke stand van jezelf en van je kinderen downloaden op justonweb.be. Inloggen kan via de e-ID, itsme of een andere geldige EU-digitale sleutel.

Je kan ook een aanvraag doen bij het loket van burgerzaken. Hiervoor moet je eerst een afspraak maken.

Akten van de burgerlijke stand die opgemaakt zijn sinds 31 maart 2019, de lanceringsdatum van DABS, zijn ook beschikbaar via de FOD Binnenlandse Zaken.

Prijs

Gratis.

Wat meebrengen?

Als je het afschrift of uittreksel vraagt aan het loket, breng dan je identiteitskaart mee en eventueel een volmacht als je het voor iemand anders komt afhalen.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten