Geluidshinder

Wanneer je lawaai maakt, is het belangrijk om aan je buren te denken. Als algemene regel geldt dat je je zo moet gedragen dat anderen niet meer dan noodzakelijk door geluid gehinderd worden. Bewaar de stilte sowieso na 22 u. 

Feestje?

Overleg even met de buren. Laat weten dat je een feestje organiseert en wat de bedoeling ervan is: hoe laat of vroeg het zal worden. Dat kan veel problemen vermijden. Een goede buur is beter dan een verre vriend. 

Werktuigen met motor

Het gebruik van werktuigen met motor (grasmaaiers, boomzagen, benzinemotoren, …) is in openlucht enkel toegestaan op werk- en zaterdagen tussen 7 en 22 u. Op zon- en feestdagen is het verboden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor landbouwvoertuigen.

Huisdieren

Honden of andere huisdieren mogen geen abnormale burenhinder veroorzaken door aanhoudend geblaf of een ander aanhoudend geluid. 

Muziek in een voertuig

Elektronisch versterkte muziek die wordt gespeeld in een voertuig mag niet hoorbaar zijn buiten het voertuig. 

Akoestische afschrikmiddelen

Voor het gebruik van akoestische afschrikmiddelen is steeds een toelating nodig van de burgemeester. Het gebruik van deze afschrikmiddelen is in ieder geval verboden tussen 21 u. en 7 u. en sowieso ook na zonsondergang en voor zonsopgang (tenzij de toelating een uitzondering voorziet). Deze akoestische afschrikmiddelen en hagelkanonnen moet je opstellen op een afstand van meer dan 50 meter van een woning of op een afstand van meer dan 50 meter van een openbare weg. Je moet de apparaten zo opstellen of gebruiken zodat je buren zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Inrichtingen met een milieuvergunning

Inrichtingen die volgens de VLAREM-lijst ingedeeld zijn moeten steeds de VLAREM-geluidsnormen respecteren. 

Burenhinder
Het is verboden om lawaai of rumoer te maken die de rust van de inwoners verstoort.

Heb je toch last van lawaaihinder neem dan contact op met de politie.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten