Gedeeld verblijf

Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, moet het adres van de niet-ontvoogde minderjarigen ingeschreven worden in het bevolkingsregister. In een aantal gevallen verblijven de kinderen grotendeel bij een van de ouders. De minderjarige wordt dan ingeschreven op het adres waarop deze ouder zijn/haar hoofdverblijfplaats heeft. 

Er is ook de mogelijkheid om in het dossier van de minderjarige te vermelden dat deze minderjarige af en toe of voor de helft van de tijd verblijft bij 'de huisvesting verlenende ouder', namelijk de ouder bij wie de minderjarige niet is ingeschreven op zijn/haar hoofdverblijfplaats. 

Hoe aanvragen?

De huisvesting verlenende ouder, de ouder waarbij het kind niet is ingeschreven, komt langs bij de dienst burgerzaken van zijn woonplaats. De gedeelde huisvesting wordt opgenomen in zijn dossier en in het dossier van het minderjarige kind. Het kind wordt niet ingeschreven op het adres van de huisvesting verlenende ouder. Deze registratie kan eventueel wel leiden tot bijvoorbeeld een verminderd tarief voor gemeentelijke activiteiten.

Prijs

Gratis.

Wat meebrengen?

Breng volgende documenten mee naar je afspraak:

  • de gerechtelijke beslissing of het gezamenlijk akkoord tussen de ouders wat de huisvesting van het minderjarige kind betreft,
  • je identiteitskaart.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten