De laatste jaren zijn de invasieve duizendknopen (Japanse, Sachalinse en Boheemse Duizendknoop) aan een opmars bezig. Deze planten verstoren lokale ecosystemen waardoor we ze zoveel mogelijk dienen te bestrijden.
De invasieve duizendknopen hebben een typische hartvormige bladvorm en kenmerkende holvormige stengels tot wel 4 meter hoog met een rode tint. In augustus en september heeft de plant witte bloemen die uit de oksel van het blad groeien. Tegen de winter sterven de bovengrondse delen van de plant af. De ondergrondse worstelstokken overwinteren en beginnen in het voorjaar opnieuw te groeien.
Hun uitgebreide wortelsysteem kan meterslang uitlopen en zit gemiddeld één meter diep in de bodem. Hun groeipatroon is snel en overweldigend waardoor ze andere planten en lokale ecosystemen verstoren. De plant kan zich gemakkelijk verspreiden en zich op een nieuwe plaats vestigen.
Staat er een invasieve duizendknoop bij jou in de tuin? Controleer dan eerst de omvang van de haard. Registreer vervolgens de locatie van de haard op www.waarnemingen.be.
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van grond, planten of tuinafval en het maaien van het gras om verdere verspreiding te voorkomen. Controleer ook tuingereedschap op eventuele overgebleven wortelstukjes.
Bij kleine haarden kan je de planten handmatig uitgraven tot je de plant zonder weerstand uit de grond kan halen. Doe dit minstens 1 keer per maand tot de plant volledig verdwenen is. Gooi deze plantenresten niet op de composthoop in de tuin, maar breng deze op een veilige manier naar het recyclagepark. Bij grote haarden kan je best professioneel advies inschakelen.