Opmars van invasieve duizendknopen

Gepubliceerd op: woensdag 28 februari 2024 7.15 u.
De laatste jaren zijn de invasieve duizendknopen (Japanse, Sachalinse en Boheemse Duizendknoop) aan een opmars bezig in het Duffelse straatbeeld. Deze planten verstoren lokale ecosystemen waardoor we ze zoveel mogelijk dienen te bestrijden.

De laatste jaren zijn de invasieve duizendknopen aan een opmars bezig in het Duffelse straatbeeld. De invasieve duizendknopen zijn de Japanse Duizendknoop, de Sachalinse Duizendknoop en een kruising tussen de beide, de Boheemse Duizendknoop. Oorspronkelijk komen de planten uit Oost-Azië maar komen nu ook meer en meer langs waterlopen, wegen en in tuinen in Vlaanderen voor. De naam duizendknoop verwijst naar de vele knopen die de plant heeft en waaruit nieuwe stengels groeien.

Hoe kan je de invasieve duizendknopen herkennen?

De invasieve duizendknopen hebben een typische hartvormige bladvorm en kenmerkende holvormige stengels tot wel 4 meter hoog met een rode tint. In augustus en september heeft de plant een witte bloemen die uit de oksel van het blad groeit. Tegen de winter sterven de bovengrondse delen van de plant af. De ondergrondse worstelstokken overwinteren en beginnen in het voorjaar opnieuw te groeien.

Waarom is dit een probleemsoort?

De invasieve duizendknopen komen niet standaard in het landschap voor maar zijn uitheemse soorten die hier nauwelijks belagers hebben. Hun uitgebreide wortelsysteem kan meterslang uitlopen en zit gemiddeld één meter diep in de bodem maar dieper komt ook voor. Hun groeipatroon is snel en overweldigend waardoor ze andere planten en lokale ecosystemen verstoren. Via fragmenten van worstelstokken en stengels, kan de plant zich gemakkelijk verspreiden en zich op een nieuwe plaats vestigen.

Wat kunnen we doen om de verspreiding tegen te gaan?

De invasieve duizendknopen zijn heel moeilijk te bestrijden. Er is momenteel nog geen goede bestrijdingsmethode voor de verschillende duizendknoopsoorten beschikbaar. Kleine nieuwe haarden kunnen manueel uitgegraven of afgedekt worden tot de plant volledig verdwenen is. Bij grotere haarden zijn er verschillende beheersmaatregelen mogelijk. Om te bepalen welke maatregelen het best toe te passen zijn, wordt de beslisboom van Ecopedia gebruikt (www.ecopedia.be). Echter is er momenteel nog geen éénduidige methode die effectief is bij de bestrijding van de invasieve duizendknopen. Bij grotere haarden wordt een nulbeheer aangeraden om zo voornamelijk in te zetten op het niet verder uitbreiden/verspreiden van de plant.

De planten gedijen het best in zonnige tot licht beschaduwde omgevingen. In schaduwrijke omgevingen zullen de duizendknopen minder snel groeien en minder invasief zijn. Het creëren van extra schaduw op plaatsen waar de Duizendknopen voorkomen, kan de verdere verspreiding tegengaan en kan de planten uitputten.

Wat als je een haard vaststelt?

Stel je een haard met duizendknoop vast op openbaar domein? Geef dit dan door via omgeving@duffel.be. Per locatie wordt door de gemeentelijke diensten bekeken of en welke maatregelen er mogelijk zijn.

Stel je een haard met duizendknoop vast in je tuin? Doe dan het volgende:

  • Controleer de omvang van de haard. Groeit de Duizendknoop enkel in je eigen tuin of is deze afkomstig van aangrenzende percelen?
  • Registreer de locatie van de haard op waarnemingen.be en breng het lokaal bestuur Duffel op de hoogte via omgeving@duffel.be. Zo kunnen we de verspreiding opvolgen.
  • Vermijd verspreiding van de planten. Wees voorzichtig bij het verplaatsen van grond, planten, of tuinafval en het maaien van de gazon om verdere verspreiding te voorkomen. Controleer ook tuingereedschap op eventuele overgebleven wortelstukjes.
  • Elke situatie vraagt een aanpak op maat. Raadpleeg hiervoor de beslisboom op Ecopedia.be om te bepalen welke aanpak je het beste kan volgen:
    • Bij kleine haarden met een beperkte omvang kan je de planten handmatig uitgraven tot je de plant zonder weerstand uit de grond kan halen. Doe dit minstens 1 keer per maand tot de plant volledig verdwenen is. Gooi deze planten resten niet op de composthoop in de tuin maar breng deze op een veilige manier naar het recyclagepark waarna IVAREM het ingezamelde tuinafval zal composteren tot hoogwaardige compost.
    • Bij grote haarden kan je best professioneel advies inschakelen hoe je de bestrijding efficiënt kan aanpakken. Zorg er in eerste instantie altijd voor dat de planten niet verder kunnen verspreiden.

Meer weten?

De provincie Antwerpen heeft een folder opgemaakt met meer informatie over de Japanse Duizendknoop. Deze folder is te downloaden op de website van de provincie Antwerpen.

Meer informatie over de invasieve duizendknopen en de beslisboom vind je hier.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

open van 9 - 12 u. en 16 - 19.30 u.

Morgen

open van 9 - 12 u.

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken via werken op afspraak. Je kan het onthaal en het vrijetijdsloket telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 19.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. De andere diensten kan je telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten