De Aziatische hoornaar is in het land

Gepubliceerd op: woensdag 26 mei 2021 17 u.
Lees hier alles over de Aziatische hoornaar.

Wat is een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje plekken en ook op het achterlijf heeft die een oranje band. De poten zijn half zwart, half geel van kleur. Verwar de Aziatische hoornaar niet met de nuttige en zachtaardige Europese hoornaar. Deze is groter en vooral roodbruin van kleur.

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die veel schade toebrengt aan bijen en fruit maar daarenboven bijzonder agressief kan reageren bij het benaderen van het nest. Vooral voor bijen vormt de hoornaar een bedreiging.

De Aziatische hoornaar in Vlaanderen

Doordat de impact van deze wespachtige zich ook manifesteert op volksgezondheid (agressie bij nestbenadering) en op landbouw (schade aan bijen en fruit) heeft het Agentschap Natuur & Bos versterking gekregen.

Er is een akkoord tussen het departement milieu en het departement landbouw & visserij om de opdracht tot coördinatie van de opsporing en verdelging van de nesten op het Vlaams grondgebied in 2021 toe te vertrouwen aan het Vlaams Bijeninstituut.

Wat moet ik doen als ik een Aziatische hoornaar zie?

In het stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger vrij eenvoudig. Kijk dus zeker eens rond in je tuin of rond je huis. Denk je een Aziatische hoornaar of een nest te zien, maak dan een foto en maak er melding van op www.vespawatch.be.

Vragen?

Met vragen kan je terecht bij het Vlaams Bijeninstituut via info@vbi.vlaanderen.

Meer info vind je op www.vespawatch.be en op de website van Natuurpunt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten