Open Monumentendag

Tijdens de tweede zondag van september openen deuren van vele tientallen monumenten in heel Vlaanderen voor de geïnteresseerde bezoekers. Ook Duffel neemt jaarlijks deel aan Open Monumentendag.

Voor Open Monumentendag 2023 (zondag 10 september) rolde begin augustus alvast een nieuwe reeks fiets- en wandelroutes met bijbehorende brochure van de persen. Ze tonen het kapelerfgoed in Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte en Bonheiden. Zo ontdek je als fietser of wandelaar maar liefst meer dan 50 kapellen in de regio.

Op het Duffelse traject liggen vandaag nog steeds 26 kleine en grotere kapellen. Op één na zijn ze gebouwd of geplaatst vanuit de katholieke traditie. De meest markante zijn heuse constructies in steen en/of hout. Boom-, gevel- en niskapelletjes zijn ook meegenomen in het verhaal.

De oudste Duffelse kapellen stammen uit de 17e eeuw. Op zondag 10 september zijn ze exclusief open tijdens de Open Monumentendag. De andere zijn 20e-eeuws en doorgaans ontstaan vanuit een verenigings- of wijkinitiatief. Ze zijn verbonden aan de Mariaverering of toegewijd aan een patroonheilige. De recentste kapel, een kunstwerk uit 2008, is losgekoppeld van enige geloofsovertuiging en opgevat als een stilte- of reflectieplek. Ook deze zal geopend zijn tijdens de Open Monumentendag.

Je kan de brochure en fietsroutes onderaan deze pagina downloaden. 

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten