Duffelcoat

De meeste dorps- en streekgenoten weten dat er tussen Duffel en duffelcoat een link bestaat. Over het precieze verband rijst hier en daar nog wel eens een misvatting. Soms denkt men dat de winterjas van Duffelse makelij is. Vanuit het buitenland ontvangt het gemeentearchief zelfs regelmatig de vraag waar in onze gemeente zich de duffelcoatfabriek bevindt…

De “duffelse jas” is echter geen Duffels, maar wel een Angelsaksisch product. Oorspronkelijk werd de jas ontworpen voor Engelse militairen. De comfortabele en warme legerjas sloeg ook bij de burgerbevolking aan en brak zelfs internationaal door. De sinds WO II populair geworden duffelcoat is waarschijnlijk het best bekend in zijn klassieke uitvoering (donkerblauwe of camelkleurige stof met houten pennen en touwen gespen).

Toch is de naam duffelcoat niet toevallig gekozen en bestaat er een duidelijk etymologisch verband met onze gemeente. Als je er een woordenboek op naslaat vind je “duffel” als soortnaam terug. Als verklaring wordt “een zware, ruwe stof” vermeld. Bijna alle (etymologische) woordenboeken verwijzen daarenboven ook naar de plaatsnaam Duffel. Eeuwen geleden werd hier namelijk een lakenstof van hetzelfde kwaliteitslabel geweven. De Duffelse kwaliteit was eeuwen later nog zo befaamd, dat de bekende winterjas met “houtje-touwtjessluiting” duffelcoat werd gedoopt.

De duffelcoat inspireert de hedendaagse modeontwerper nog steeds tot de creatie van meer trendy modellen met meer eigentijdse accessoires voor de jassluitingen, -kragen,-boorden enzovoort.

De zo karakteristieke knoop van de beroemde houtje-touwtjejas vind je ook terug in het logo van lokaal bestuur Duffel.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten