Ouderenadviesraad

Wat?

De ouderenadviesraad (OAR) is een officiële adviesraad van het lokaal bestuur Duffel. 

Samenstelling

De ouderenadviesraad staat open voor alle 60-plussers van onze gemeente.

Je kan individueel lid worden of als afgevaardigde van een vereniging of organisatie die een specifiek aanbod naar 60-plussers hebben.

Werking

De raad heeft een kernbestuur die instaat voor de algemene werking. Het kernbestuur plant maandelijks een overleg, en vaker als dit nodig is. Vier tot vijf keer per jaar komt de algemene vergadering samen, deze vergaderingen zijn open voor iedereen die wil deelnemen.

Bij adviesformuleringen worden alle leden betrokken. Iedereen krijgt de verslagen toegestuurd en kan steeds een punt agenderen op de eerstvolgende vergadering.

De schepen van seniorenbeleid en deskundigen kunnen - zonder stemrecht - aanwezig zijn op de adviesraad om bepaalde dossiers toe te lichten of om info te verschaffen.

De ouderenadviesraad vertrekt vanuit een actief pluralistische houding met respect voor de overtuigingen van alle medioren, senioren en ouderen. Elk lid van de raad verklaart om zich actief in te zetten voor de algemene doelstellingen, elk lid engageert zich om het eigenbelang of het belang van de eigen vereniging te overstijgen.

Wat doet deze raad?

  • Het lokaal bestuur en het lokaal dienstencentrum adviseren over alles wat te maken heeft met ouderenbeleid.
  • Burgers en verenigingen met interesse in het ouderenbeleid samenbrengen voor kennismaking, informatie-uitwisseling en kennisdeling, en een forum bieden voor samenwerking.
  • De raad organiseert zich in verschillende werkgroepen: mobiliteit, digitale inclusie, vrijetijdsaanbod, welzijn en zorg, sport en cultuur, enz. Deze werkgroepen brengen regelmatig verslag uit aan het kernbestuur en de leden van de algemene vergadering.
  • Inspraak en onderzoek organiseren voor de bredere bevolking rond ouderenbeleid wanneer dat nodig is.
  • Afvaardiging en opvolging bij het regionaal platform ouderenparticipatie regio Mechelen (RPO) voor het uitwisselen van ervaringen, drempels, signalen, goede praktijken en het vergelijken van initiatieven.

Lidmaatschap en participatie

Het lidmaatschap is open voor iedereen die mee wil nadenken over het ouderenbeleid in de gemeente Duffel. Indien je lid wenst te worden, bezorg je je gegevens en een korte voorstelling van jezelf via deze link. Wens je geen lid te worden, maar wil je toch een suggestie aan ons bezorgen? Contacteer dan Gilberte Versonnen via gilberteversonnen@hotmail.com of 0494 23 91 66.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten