Zwemmen en duiken in rivieren en bevaarbare waterwegen zoals het Netekanaal is verboden. Een verfrissende duik in het Netekanaal of een andere waterweg is misschien verleidelijk bij warm weer, maar houdt ook grote risicos in. Niet alleen is de waterkwaliteit en temperatuur aan schommelingen onderhevig, duiken in ondiep water kan letsels opleveren en op de bodem liggen soms voorwerpen die je door het troebele water niet kan zien.
Zwemmen of duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is onverstandig, en daar zijn diverse redenen voor:
- De voorbijvarende schepen kunnen voor risicosituaties zorgen. Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen hebben een langzamere reactietijd dan autos. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Zelf zie je ook niet altijd een varend schip door de bouw van een brug of gewoon door onoplettendheid.
- Schepen gaan ook sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. Ook de sluizen en stuwen op de rivieren en kanalen veroorzaken stromingen, die zwemmers voor problemen kunnen stellen.
- De oevers zijn niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen.
De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij raden dan ook uitdrukkelijk aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. Op die locaties worden redders voorzien en controleert de Vlaamse Milieumaatschappij regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Je kan de actuele zwemwaterkwaliteit bekijken op www.kwaliteitzwemwater.be. Je ziet er ook meteen in welke zones je met een gerust hart kan zwemmen.