Hoe is het met wolf Billy?

Gepubliceerd op: vrijdag 4 september 2020 11 u.
Een tijdje geleden was Duffel in de ban van wolf Billy. Wat weten we eigenlijk over de wolf en waar moeten houders van kleinvee rekening mee houden? Jan Loos van Landschap vzw vertelt er ons meer over.

Kan je ons wat meer uitleg geven over de wolf?

“Na meer dan 100 jaar afwezigheid zetten wolven opnieuw poot op onder meer Vlaamse bodem. Als roofdier aan de top van de voedselketen houden ze het ecosysteem in evenwicht en zijn ze een absolute aanwinst voor onze natuur. De wolf is ook een beschermde diersoort in Vlaanderen. Een Europese wolf heeft een krachtige hals, sterke borstkas en slanke buik, en staat hoog op zijn krachtige poten. Vrouwtjes zijn doorgaans wat kleiner en lichter dan mannetjes. Onze inheemse wolf heeft een grijze vacht, met een rossig bruine kleur op rug, kop en oren.”

“Wolven zijn sociale dieren die in familiegroepen of ‘roedels’ leven die strikt georganiseerd zijn. In Europa bestaat zo’n roedel uit maximaal tien dieren. De wolf kent een grote verscheidenheid aan expressiemogelijkheden. Het bekende huilen is vooral bedoeld om te communiceren over langere afstanden, tot tien kilometer ver.”

Duffel was in juni in de ban van wolf Billy. Waar is Billy nu?

“Wolf Billy is via Oud-Turnhout (3 juni) naar Duffel gekomen (eerste melding op 6 juni) en doorgetrokken naar Lier, Berlaar en Grobbendonk. Vervolgens op 18 juni via Kessel, Wechelderzande, Vosselaar en de ring rond Turnhout naar het Turnhouts Vennengebied ten noorden van Turnhout, waar hij het weekend van 19-20-21 juni heeft doorgebracht. Het weekend daarna, 27-28-29 juni, was hij in Retie. Op 8 juli is Billy gezien en gefotografeerd in de Voerstreek, en daarna is hij naar het drielandenpunt België/Duitsland/Luxemburg getrokken. Momenteel leeft hij in Duitsland, maar véél zuidelijker dan zijn geboorteplek (die ligt nabij Herzlake in het noorden van Duitsland).”

Wat doe je als je een wolf ziet?

“Er zijn niet veel barrières die wolven tegenhouden. Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. Ze kunnen rivieren, snelwegen en dicht bevolkte gebieden kruisen en maken daarbij ook gebruik van wegen, spoorlijnen, tunnels en bruggen. Een wolf is echter niet gevaarlijk voor de mens. Zodra hij onraad ruikt, is hij weg. Kom je toch een wolf tegen, blijf dan staan, hou voldoende afstand, of wandel rustig en zelfverzekerd van het dier weg. Waarnemingen van (vermoedelijke) wolven zijn welkom bij het Meldpunt Wolven: wolven@landschapvzw.be of 0495 32 53 30.”

Met welke maatregelen kan je schapen beschermen tegen de wolf?

“Hoewel wolven een voorkeur hebben voor wilde hoefdieren, worden soms ook gemakkelijk bereikbare schapen en geiten door wolven gepakt. Nochtans zijn er efficiënte manieren om ons vee tegen wolven te beschermen. Denken we maar aan ’s nachts ophokken, schrikdraad en speciale hondenrassen als bewakers van het vee. Het zijn dan ook vooral slecht beschermde dieren die door wolven worden aangevallen.”

“In de praktijk zal een wolfwerende omheining goed functioneren als ze 120 cm hoog is, als de wolf er niet doorheen kan, en als ze - ongeacht de uitvoering - minstens 2 stroomdraden bevat. Één op 15 cm van de grond aan de buitenkant van het raster en één op de bovenkant. Zo kan de wolf niet onder of over de omheining. Meer uitleg over wolfwerende omheiningen vinden houders van kleinvee op www.welkomwolf.be/schrikdraad”.

Wil je meer weten over Billy? Klik hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten