Week van de Bij

Gepubliceerd op: woensdag 27 april 2022 8 u.
Vanaf zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni vieren we de negende editie van Week van de Bij. Bijen zijn belangrijk voor ons eten, maar ze hebben zelf ook eten nodig. Daarom is ‘Minder beton, meer bijen’ het thema van de campagne dit jaar.

'Minder beton, meer bijen' is het thema van de negende editie van Week van de Bij die dit jaar van zondag 29 mei tot zondag 5 juni loopt. De gepassioneerde Duffelse imker Frans Nauwelaerts geeft met plezier meer uitleg over de bijen.

Vanwaar komt jouw passie voor bijen?

"Ik ben al imker sinds 1976. De Duffelaar Ludo Sels heeft mij er toe aangezet. Opeens stond er een bijenkorf in onze oude volière. Van daaruit ben ik begonnen met één bijenkorf of -kast. Momenteel heb ik 22 bijenkasten. In een kast zitten heel wat bijen. Het aantal hangt af van de grootte van het volk en de productiviteit van de koningin, maar in de zomer zijn dit gemakkelijk 50.000 tot 60.000 bijen. Dat betekent dat de koningin vanaf half mei tot 2.000 eitjes per dag legt. Dat is enorm hé."

"De Oostenrijkse bij is na de oorlog geïmporteerd. Deze was zachtaardiger, vruchtbaarder en haalde meer honing dan onze zwarte inheemse bijen. In België leven nu meer dan 300 bijensoorten. Ze hebben allemaal een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen."

Waarom zijn de bijen belangrijk voor ons?

"De meerderheid van onze voeding hangt af van de bestuiving van dat kleine insect. Een honingbij heeft ook nog verschillende andere producten. Denk maar aan honing, stuifmeelpollen, bijenwas, bijengif en propolis, een natuurlijk hulpmiddel tegen schimmels, bacteriën en virussen. Je kan ook kaarsen maken van de bijenwas. We hebben de honingbijen, de solitaire bijen en de hommels echt nodig, want dat zijn onze bestuivers. Samen zorgen ze dat wij genieten van allerlei fruit en groenten en nog zoveel meer lekkernijen."

Gaat het nu goed met de bijen?

"De bijen hebben onze hulp echt nodig. De varroamijt (Aziatisch spinnetje), pesticiden en insecticiden zorgen voor een hoge bijensterfte. Maar er is ook steeds minder voedsel voor de bijen. Dit komt doordat er steeds meer beton is en we meer wilde planten maaien. We moeten de bijen dus helpen om aan voldoende voedsel te geraken."

Hoe kan je thuis zelf je steentje bijdragen?

"Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld 'Maai Mei Niet': laat je gazon of een stuk ervan wat langer worden en merk op dat er veel meer leven in je tuin komt. Laat de paardenbloemen staan en zaai een stukje bloemenweide in. Plant en zaai verschillende soorten die op andere momenten bloeien en denk na over bijenvriendelijke bomen, zoals de lindeboom en de acacia."

Hoe maak je een bijenoase in je tuin?

"Margriet, dropplant, kattenstaart en andere kruidachtige planten zijn goede vaste planten die elk jaar opnieuw groeien, bloeien en zaad geven. In de drachtplantengids voor bijenteelt vind je tips voor bijvriendelijke planten. Heb je geen tuin? Ook dan kan je je steentje bijdragen. Denk maar aan een groene gevel met klimplanten of planten op het balkon."

"We staan al veel verder met onze kennis van de bijenteelt, maar er is ook nog veel dat we nog moeten ontdekken. Bijliefhebbers kunnen altijd terecht op de Facebookpagina 'Ik hou van bijenteelt'. Want denk eraan: zonder bijen, geen lekkernijen!"

Zaai- en onderhoudsinstructies zaadjes

Wil je zelf een stukje bloemenweide met bijvriendelijke bloemen in je tuin? Dan kan je vanaf maandag 16 mei een gratis pakje zaadjes afhalen bij het onthaal in het gemeentehuis of in de bibliotheek tijdens de openingsuren met de bon die je in het infomagazine Contact vindt. Je zaait het inheems akker bloem mengsel best zo snel mogelijk in mei.

Ligging

Kies de juiste plek: akkerbloemen vragen een zonnige en niet te natte standplaats.

Voorbereiding

Maak het perceel gras- en onkruidvrij. Dat kan je op verschillende manieren aanpakken. De bestaande grasmat (4-6 cm) afsteken en afvoeren is de beste methode. Zo verwijder je meteen ook het meest vruchtbare deel van de grond. Want wist je dat een bloemenweide zich het best ontwikkelt op een armere grond? Zeker niet bemesten dus.

Heb je veel lastig onkruid zoals melganzevoet, ridderzuring, perzikkruid, akkerdistel, fijnstraal, grote brandnetel, braam? Pas de methode van het vals zaaibed toe: neem enkele weken de tijd om de grond in twee of drie keer onkruidvrij te maken door de onkruidzaden in de bodem te laten kiemen en te wieden.

Zaaien

De natuur zaait in het najaar. Eind augustus tot eind oktober is dus de beste periode om te zaaien. Ook voor bestuivers is inzaaien in het najaar beter, omdat de bloei dan in het voorjaar al nectar biedt. Zaaien in het vroege voorjaar kan ook, van maart tot midden mei.

  • Meng het zaad met licht vochtig zand. Zo zaai je gelijkmatiger en zie je waar je al gezaaid hebt.
  • Zaai breedwerpig met de hand.
  • Hark de zaden lichtjes in en rol eventueel aan, maar dek ze nooit af met aarde.

Maaien

Akkerbloemen slechts 1 keer in de herfst maaien (oktober). Na het eerste jaar kan je de grond best wat oppervlakkig "verstoren" na het maaien. Na het tweede jaar moet je opnieuw de grond omwerken en inzaaien.

Bij-vriendelijke gemeente

In Duffel willen we de bijen graag helpen. We maken van onze gemeente daarom een bloemrijke én bij-vriendelijke omgeving.

Later op het jaar zal je kunnen genieten van de bloemenweide aan de Spoorweglaan en in het Muggenbergpark aan de fontein. Wil je zelf een stukje bloemenweide met bijvriendelijke bloemen in je tuin? Dan kan je vanaf maandag 16 mei een gratis pakje zaadjes afhalen bij het onthaal in het gemeentehuis of in de bibliotheek tijdens de openingsuren met de bon die je in het infomagazine Contact vindt. Je zaait het inheems akker bloem mengsel best zo snel mogelijk in mei.

Daarnaast neemt lokaal bestuur Duffel deel aan de campagne 'Maai Mei Niet?. Ook jij kan helpen door gedurende één maand je gras te laten staan. Hoe klein of groot je tuintje, terras of oprit ook is, alle beetjes helpen. Door even niet te maaien, krijgt onze omgeving meer bloemen en bijgevolg meer bestuivers zoals hommels, bijen en vlinders. Tegelijk zorgt dit voor een betere water infiltratie bij droogte, wat onze tuinen wapent tegen klimaatverandering. Op de website maaimeiniet.be vind je alle info om van de maand mei een succesmaand te maken.

Op volgende plekjes zal de gemeente niet maaien tijdens de maand mei: Waarloossteenweg (t.h.v. Franselei), A.Stocletlaan (t.h.v. Bosstraat), Walemstraat (hoek Notmeir/AWW), gedeelte Spoorweglaan, Lintse steenweg (rondpunt), Gasstraat (gedeelte speel plein), Broekstraat, gedeelte plein G. Van der Lindenlaan, gedeelte Muggenbergpark, Acacialei (plein), Berthoutstraat (t.h.v. Trapstraat), Mosterdpot en omgeving gymhal Rooienberg.

Wegbermen vallen daar niet onder, want het lokaal bestuur moet deze verplicht maaien binnen een bepaalde periode volgens het bermbesluit van de Vlaamse regering.

Zet je schrap voor #Duffel2030

De gemeente Duffel organiseert in het najaar in samenwerking met Natuurpunt opnieuw een verkoop van streekeigen planten. Je kan onder meer fruitbomen kopen. Wist je dat bijen dol zijn op de nectar die schuilt in de bloesem van fruitbomen? Als je onlangs een (appel)boom hebt geplant, dan kan je deze ingeven via de gloednieuwe website www.duffel.be/duffel2030. Op deze website vind je de acties die de gemeente onderneemt om 40 procent CO2-uitstoot te verminderen tegen 2030. Lokaal bestuur Duffel ambieert ook verschillende onthardingsprojecten en aanplantingen van groter groen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten