Romeinse waterput ontdekt in Duffel

Gepubliceerd op: vrijdag 4 september 2020 10 u.
Begin juli hebben archeologen opgravingen uitgevoerd op de site van de nieuwe gymhal aan de Rooienberg. Er waren namelijk sporen aangetroffen van een mogelijke nederzetting uit de Romeinse periode. Ze brachten heel wat bijzondere vondsten aan de oppervlakte.

De meest unieke vondst was een waterput uit gevlochten hout. Verder onderzoek moet dit nog uitwijzen, maar hij zou wel eens 2.000 jaar geleden gebouwd kunnen zijn. In de buurt van de put zijn ook verschillende potscherven en een groot aantal dakpanfragmenten aangetroffen die terug te voeren zijn naar de Romeinse periode.

De gevonden voorwerpen worden voorzichtig schoongemaakt en bewaard. De fragiele constructie en de kwetsbaarheid van de materialen lieten niet toe om de waterput in zijn geheel uit te graven. Onderdelen ervan en geselecteerde bodemstalen zijn afgevoerd naar gespecialiseerde labo’s voor verder onderzoek. Op basis daarvan maken de archeologen binnenkort een virtuele reconstructie.

Om veiligheidsredenen kon en mocht de werf niet opengesteld worden voor het publiek. Toch willen we je de blootlegging van deze bijzondere vondst niet onthouden. Het lokaal bestuur heeft daarom de hele archeologische onderneming in beeld laten brengen.

Na montage van de filmopnames en van de interviews met de archeologen plant het lokaal bestuur een toonmoment. Als de omstandigheden het toelaten, gebeurt dat in de loop van het najaar. We houden je op de hoogte.

Contact

Cultuur en erfgoed

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Volg ons op:

Vandaag

open van 9 - 12 u. en 13.30 - 15.30 u.

Morgen

open van 9 - 12 u. en 18 - 19.30 u.

Om de regels rond sociale afstand te kunnen blijven respecteren, werken we enkel op afspraak. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Voor de dienst burgerzaken kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak.

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten