Wandelen in Duffel

Bij het onthaal in het gemeentehuis kan je volgende wandelkaarten kopen of gratis krijgen:

  • Kiliaanpad: een historische wandeling door Duffel, 4 km (3 euro)
  • Wandelnetwerk Rivierenland: wandelknooppunten langs Nete, Dijle, Zenne en Rupel (8 euro) 
  • Wandelgebied Rivierenland: wandellussenkaart met onder meer de nieuwe Duffelse wandellus ‘Langs Mosterdpot en Goorbosbeek’. Deze wandellus van 7,5 km leidt je o.a. langs de speelnatuur van De Mosterdpot, het Mouriaubos, een blote voetenpad, een graffitikunstwerk van artiest Dzia en de prachtige Goorbosbeekvallei. Deze kaart is te koop in het gemeentehuis (en binnenkort ook in de bibliotheek).
  • 10.000-stappenroute door Duffel: ongeveer 6 km wandelen door groene en verkeersarme stroken in onze gemeente. Onderweg kom je al eens een monument of een kunstwerk tegen, waar je even kan stilstaan. Je kan de wandeling hier downloaden: 10.000-stappenroute.

Fietsen en wandelen langs hoeves

Het lokaal bestuur heeft samen met de Landelijke Gilde Duffel-Centrum een fiets- en een wandeltraject uitgewerkt. De Duffelse hoeveroutes maken deel uit van een regionaal breder initiatief van vier gemeentes die al 33 jaar samenwerken rond o.m. Open Monumentendag: Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver. De wandel- en fietskaarten van elke gemeente zijn gebundeld in één pakket. Pik zeker een gratis exemplaar op in het gemeentehuis, bij Cinema Plaza of in De Kunstfabriek. Bovenop het kaartenpakket vind je daar ook een themabrochure rond hoeves in onze regio. Je kan de themabrochure en de kaart van Duffel ook hier downloaden: themabrochure en kaart van Duffel. Opgelet: geen van de Duffelse hoeves wordt opengesteld. Dat komt omdat ze in privé-eigendom zijn en doorgaans een woonfunctie hebben. Het is dan ook verboden op eigen houtje het gebouw of het erf te betreden.

Kastelenwandeling

De Duffelse kastelenwandeling loopt over een parcours van zo’n 5 kilometer. Je kan de wandeling hier downloaden: kastelenwandeling. Het startpunt is kasteelruïne Ter Elst. Die staat in het park gelegen tussen de Ter Elst- en Norbertijnerlei. Maar je kan ook bij één van de andere kastelen starten.

Kinderwandellussen 

In Duffel vind je twee kinderwandellussen: in de Mosterdpot en in domein De Locht. Kinderwandellussen zijn uiteraard speciaal voor kinderen uitgetekend. De lussen zijn tussen de 500 meter en 5 km lang. Sommige lussen zijn educatief, andere lussen zijn avontuurlijker ingericht. 

De wandellus in de Mosterdpot is gericht op kleinere kindjes met zoekspelletjes. De wandellus in De Locht heeft een speelse inkom met een picknicktafel en in het bos kunnen kinderen ravotten in twee speelzones. Je kan eveneens gaan voor de vossenstrekenroute in het fort van Duffel. Hiervoor kan je de vossenstrekenapp downloaden. 

Op de wandelkaart 'Samen op pad' staan alle kinderwandellussen in de regio in en en rond Mechelen en dus ook in Duffel. Op die manier kan je het bos door de wandellussen nog zien. 

Wandelroutes Natuurpunt

Je kan ook enkele wandelroutes die met Duffel te maken hebben, downloaden via de website van Natuurpunt. De natuurgebieden van Natuurpunt in Duffel vind je hier

Waterspaarbekkens 3 van maatschappij water-link

De wandelpaden rond waterspaarbekkens 3 zijn elke zondag tijdens zomertijd open van 8 tot 19 u. en elke zondag tijdens wintertijd van 9 tot 16 u. Ze zijn toegankelijk via de O.-L.-Vrouwlaan of via het Mouriaubos. Honden horen steeds aan de leiband, afval achterlaten is verboden. Spaarbekken 3 is alleen toegankelijk voor wandelaars en joggers.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten