De juiste vuilnisbak op de juiste plaats

Gepubliceerd op: woensdag 29 december 2021 8 u.
Vuilnisbakken zijn erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats willen we Duffel nog netter maken. Daarom maakt de gemeente samen met Mooimakers* een vuilnisbakkenplan op.

Meten is weten
Een vuilnisbakkenplan begint met het opstellen van een inventaris. De gemeente brengt daarom eerst in kaart waar alle vuilnisbakken staan, welke capaciteit ze hebben en wat de grootte van de inwerpopening is. Daarnaast bekijken we de staat van de vuilnisbakken, hoe vaak ze worden leeggemaakt en de omgeving waarin ze staan. We houden ook bij wat de vullingsgraad van iedere vuilnisbak is en waar onze medewerkers sluikstort aantreffen. Tenslotte wikken en wegen we op basis van objectieve criteria alle vuilnisbakken en maken we een vuilnisbakkenplan op.

Proefproject
Voor we het vuilnisbakkenplan over het volledige grondgebied uitrollen, willen we via een proefproject bekijken wat de effectiviteit is van het verplaatsen, verwijderen en vernieuwen van vuilnisbakken.

In de stationsbuurt plaatsen we in de looplijn van voorbijgangers nieuwe vuilnisbakken. Deze vuilnisbakken hebben een grotere opvang capaciteit van 200 liter, hebben een kleine inwerpopening en een aparte uitdoofplaat voor sigaretten. Aan de haltes van De Lijn komen twee nieuwe vuilnisbakken van 65 liter.

Ook achter de Sint-Martinuskerk zal een vuilnisbak verplaatst worden zodat deze meer in de looplijn van de voorbijgangers staat. Deze zal een volume van 200 liter krijgen.

Zowel voor de plaatsing van de nieuwe vuilnisbakken als nadien, zal de gemeente metingen uitvoeren om de effectiviteit van de nieuwe vuilnisbakken te beoordelen. Op basis van deze bevindingen zullen we de vuilnisbakken op het volledige grondgebied evalueren. Deze info neemt de gemeente ook mee in de opmaak van het plan.

*Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

open van 9 - 12 u.

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Met burgerzaken en het omgevingsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten