Heb jij een passie voor erfgoed?

Gepubliceerd op: woensdag 29 december 2021 16.50 u.
Lokaal bestuur Duffel en IOED IGEMO zoeken voor 2022 vrijwilligers die de onroerend erfgoedinventaris willen verrijken. Dankzij deze inventaris worden alle waardevolle gebouwen in de gemeente gewaardeerd, zodat we op een respectvolle manier met dit erfgoed kunnen omgaan.

Wat is de IOED IGEMO?

De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst IGEMO is een samenwerkingsverband van acht lokale besturen binnen de regio Rivierenland: Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Puurs-Sint-Amands, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Het is een kennis- en aanspreekpunt voor onroerend erfgoed.

Onroerend erfgoed is een verzamelnaam voor gebouwen, archeologische sites en landschappen. Ze nemen een adviserende en ondersteunende rol op voor gemeenten, haar inwoners in de regio en bedrijven. Heb je een vraag over onroerend erfgoed? Wil je weten op welke premies je beroep kan doen bij restauratiewerken? Wil je advies voor geplande werken? Dan kan je bij hen terecht. Ze willen ook het draagvlak vergroten door meer in te zetten op sensibilisering en publiekswerking. Zo ondersteunen en communiceren ze publieksprojecten zoals Open Monumentendag en Archeologiedagen.

Naar welke vrijwilligers zijn we op zoek?

We zijn op zoek naar fotografen om gebouwen te documenteren, speurneuzen die onbekende erfgoedrelicten in kaart brengen, administratieve krachten voor de opmaak van waarderingsfiches, erfgoedkundigen die de gebouwen en hun erfgoedwaarden beschrijven, en vrijwilligers met een passie voor de historiek van dit erfgoed.

Heb je vooral interesse in militair, naoorlogs of religieus erfgoed? Geef het zeker mee en wie weet breng jij de bunkers in de regio wel in kaart. Of misschien doe je graag opzoekwerk en kan je in het archief aan de slag? Kortom, voor ieder wat wils!

Welke kwaliteiten zoeken we in onze vrijwilliger?

  • Je hebt interesse in waardevol erfgoed.
  • Kennis over waardevol erfgoed is een meerwaarde.
  • Je hebt interesse in fotografie, of je doet graag opzoekingswerk, of je doet graag administratief werk. Voldoen aan één van deze drie voorwaarden is perfect. Qua takenpakket is er immers voor ieder wat wils.
  • Je kan nauwkeurig werken.

Wat bieden wij jou?

  • Je komt terecht in een enthousiast team van vrijwilligers.
  • Je kan onbekend erfgoed ontdekken en van dichtbij bewonderen.
  • Je kan deelnemen aan verschillende opleidingsmomenten.
  • Je bent verzekerd.
  • Wanneer en hoe vaak je aan de slag gaat, kan je met ons afstemmen.

Heb je interesse? Laat het dan weten via erfgoed@igemo.be.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten