Ben jij de vrijwilliger die we zoeken?

Gepubliceerd op: woensdag 27 april 2022 8 u.
Voor ons gemeentearchief zijn we op zoek naar gedreven vrijwilligers om te helpen bij het inventariseren en toegankelijk maken van archief- en documentatiebestanden. Wij mochten Frank, deskundige archief bij lokaal bestuur Duffel, enkele vragen stellen.

Wat zijn de meest geraadpleegde stukken uit het archief?

“Dat zijn zonder twijfel de registers van de burgerlijke stand. Deze bevatten de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van alle Duffelaars en zijn onmisbaar voor het opstellen van een stamboom.”

Is er in die registers soms ook iets bijzonders te vinden?

“Je zou het niet zeggen, maar de overlijdensakte uit 1913 van Moederke Diddens is vandaag heel actueel. Ze werd in 1805 geboren als Maria Theresia Vleminckx, maar iedereen - dat was toen ook zo - kende haar bij de familienaam van haar man, Willem Diddens. Met haar 108 jaar was ze lang niet alleen de oudste inwoner van België, vanaf 1910 zelfs van de hele wereld! Die 105e verjaardag werd hier dan ook goed én groots gevierd. Er werd zelfs een heel stel postkaarten van gemaakt. En toeval of niet: dit jaar stevent iemand in ons woonzorgcentrum óók af op een 108e verjaardag. Wie weet klopt deze dame het record en wordt ze de oudste Duffelaar ooit!”

Waarom zijn jullie op zoek naar vrijwilligers?

“De registers zijn net gedigitaliseerd. Een eerste werk is dan ook deze beelden te beschrijven aan de hand van de gegevens in elke akte. Voor die taak zijn we op zoek naar enthousiaste helpende handen.”

Kan iedereen zich aanbieden als vrijwilliger?

“Ja hoor, de taak is helemaal niet moeilijk. Bovendien kan je dit als je dat wenst ook online thuis doen. Werk je liever op het archief? Dan kan dit tijdens de kantooruren, van dinsdag tot en met donderdag. Graag minstens een halve dag per week, maar meer mag natuurlijk altijd.”

Waar kunnen geïnteresseerden terecht?

“Bij interesse kan je contact opnemen met mij via 015 30 72 11 of via archiefdienst@duffel.be. Het archief vind je trouwens in het gemeentehuis, vlak naast het onthaal op het gelijkvloers.”

Contact

Archief

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 11
e-mail
archiefdienst@duffel.be

Je kan bij het archief enkel op afspraak terecht. Je kan een afspraak maken via tel. 015 30 72 11 of archiefdienst@duffel.be. Het archief is open op dinsdag en woensdag tussen 9 en 12 u. en tussen 13.30 en 16.30 u. en de eerste donderdag van de maand tussen 18 en 19.30 u.

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten