Gewond dier? Het VOC helpt graag

Gepubliceerd op: dinsdag 10 november 2020 9.30 u.
Het VOC is een Vlaams opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Jaarlijks vangt het meer dan 4.400 hulpbehoevende dieren op. De dieren worden bij hen verzorgd, gerevalideerd en terug vrijgelaten.

Ons lokaal bestuur geeft jaarlijks een bedrag aan het VOC voor de ondersteuning van hun taken. We mochten Celeste Dillen, coördinator bij het VOC, enkele vragen stellen.

Welke dieren vangt het VOC op?

“Het VOC vangt alle in het wild levende dieren op: vogels zoals duiven, mussen en buizerds, maar ook zoogdieren zoals reeën, eekhoorns en egels. Daarnaast worden er soms ook tamme dieren binnengebracht zoals parkieten, kanaries en tamme konijnen.”

Er werken ondertussen al meer dan 60 vrijwilligers bij jullie. Waaruit bestaat het takenpakken van een vrijwilliger?

“Dat hangt af van de interesses van de vrijwilliger. We hebben verschillende teams: dierenverzorging, bouwteam, evenemententeam, redactieteam, educatieteam en administratie. De vrijwilligers die de dierenverzorging op zich nemen komen minstens twee keer per maand helpen. Ze zorgen ervoor dat de verblijven schoon zijn en dat elk dier de juiste voeding krijgt. Ze assisteren bij medische handelingen of interventies. Het bouwteam zorgt voor het onderhoud van het terrein en de kooien. Ook het bouwen van nieuwe kooien zit in hun takenpakket.”

We willen graag een oproep doen aan Duffelaars om zich in te schrijven als vrijwilliger. Hoe kan iemand vrijwilliger worden van het VOC?

“Men kan best mailen naar vrijwilligers@vocneteland.be. Zo ontvangt men de juiste informatie over welke mogelijkheden er zijn binnen de verschillende teams.”

Wat moet je doen als je een dier gevonden hebt?

“Het is belangrijk dat je eerst telefonisch contact opneemt met het VOC. Zo kan iemand van de medewerkers inschatten of het dier effectief in nood verkeert. Soms lijkt een dier in nood te zijn, maar is dat zeker niet zo. Denk aan een jonge vogel die net het nest heeft verlaten maar nog niet goed kan vliegen. Deze zitten de eerste dagen op de grond en huppen wat rond. De ouders zijn meestal nog in de buurt en voederen het dier nog zolang dit nodig is. Vaak schatten mensen deze situatie 11

verkeerd in en worden de jongen te snel meegenomen en binnengebracht in het VOC.”

Kunnen burgers dag en nacht bij jullie terecht?

“We zijn open tussen 9 en 17 u. en van april tot september ook nog tussen 19 en 21 u. Het VOC is wel voorzien van een opvanghuisje waarin dieren 24/24 kunnen geplaatst worden. Indien dit buiten de openingsuren is, wordt het dier bij aankomst van een medewerker er onmiddellijk uitgehaald voor de eerste zorgen.”

Organiseren jullie naast het opvangen van gewonde dieren ook andere activiteiten?

“Uiteraard! Jaarlijks moeten we een groot deel van ons budget bij elkaar krijgen uit eigen middelen. Dit doen we door actieve ledenwerving, giften, sponsors, samenwerkingsovereenkomsten en een tal van activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks een opendeurdag, quiz, kerstshopping en spaghettidag. Helaas moesten we dit jaar alles, met uitzondering van de spaghettidag, annuleren. Naast die jaarlijkse activiteiten organiseren we ook een tal van lezingen, gegidste wandelingen en rondleidingen in het VOC voor scholen en groepen.”

Meer informatie vind je hier. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten