Gemeente Duffel

Het nieuw Vlaams Huurdecreet: wat verandert er voor jou als huurder of verhuurder?

Gepubliceerd op: donderdag 24 januari 2019 15.42 u.
Op 1 januari 2019 trad het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet in werking. Of je nu huurder, verhuurder of kotstudent bent, alle huurcontracten die vanaf 1 januari worden gesloten, vallen onder de nieuwe regelgeving.

De nieuwe regelgeving is enkel van toepassing op huurovereenkomsten voor een woning als hoofdverblijfplaats en op studentenhuisvesting. Dus niet op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten of huurcontracten voor kantoren, tweede verblijfplaatsen en garages. Wat verandert er dan precies?

Belangrijkste wijzigingen

Eén van de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe decreet is de verhoging van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. Daarnaast is een brandverzekering die eveneens waterschade dekt, vanaf nu wettelijk verplicht voor zowel huurder als verhuurder. Er zijn ook enkele wijzigingen in de opzegtermijnen.

De nieuwe regelgeving is tevens aangepast aan co-housing of medehuur, aangezien dit concept steeds meer aan populariteit wint.

Alle wijzigingen kan je hier lezen.

Vragen? Kom langs bij de Woonwinkel in het gemeentehuis

Informeer je goed wanneer je als verhuurder een contract opmaakt of als huurder ondertekent. Bij de Woonwinkel ben je voor al je huurvragen aan het juiste adres. We helpen je verder op weg met gratis advies. Kom gerust langs in het gemeentehuis van Duffel, elke vrijdag van 9 tot 12 u. of na afspraak, elke 4de donderdag van de maand van 18 tot 19.30 u.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten