Verwijder asbest rond je leidingen en krijg een subsidie

Gepubliceerd op: maandag 27 februari 2023 17.35 u.
Vlaanderen streeft naar een asbestveilige leefomgeving tegen 2040. Verwijder de asbestisolatie rond verwarmingsbuizen en profiteer van 50 % subsidie van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Zo maak je je huis gezond.

Woon jij in een huis gebouwd vóór 2001, dan is de kans groot dat er op verschillende plaatsen asbest terug te vinden is. Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en goed isoleert. Zo werden onder meer asbestvezels verwerkt in de isolerende gipslaag rond verwarmingsbuizen. Helaas zijn asbestvezels kankerverwekkend en verspreiden vrijkomende asbestvezels zich net als stof: eerst in de kamer waar de leidingen zijn en daarna in de rest van je huis. Indien je zulke leidingen hebt, waarvan het gips eventueel al beschadigd is, en je een veilig en gezond huis wil, kan je nu het asbest in je woning tegen een lager prijskaartje laten verwijderen. Dit is een gespecialiseerd werkje voor professionals. Doe het zeker niet zelf, want de vezels kunnen makkelijk in je longen terechtkomen.

Tot 50 % goedkoper dankzij subsidie

De OVAM kent aan IGEMO een subsidie toe om asbesthoudende leidingisolatie professioneel te laten verwijderen. Hierdoor betaal jij tot 50 % minder. Je hoeft niet zelf uit te zoeken wie de werken zal uitvoeren, want IGEMO heeft voor jou een erkend asbestdeskundige en asbestverwijderaar aangesteld.

De asbestdeskundige zal nakijken of er effectief asbesthoudende isolatie rond je leidingwerk zit. IGEMO en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Jij betaalt slechts een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Voor de verwijdering is er 50 % van de kostprijs (exclusief BTW) voorzien met een maximumsubsidie van 4.000 euro voor een woning en 6.000 euro voor een appartementsgebouw. De maximum bedragen gelden per stookplaats.

Wie heeft recht op de subsidie?

Alle particuliere eigenaars van woningen of appartementen in een van de 12 gemeenten van het werkingsgebied van IGEMO : Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Hoe een aanvraag indienen

Dat kan via dit formulier.

Heb je nog vragen?

Dan kan je steeds terecht bij STEKR: info@stekr.be of 015 28 60 28.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten