Uitbreiding Babbelbeekse Beemden

Gepubliceerd op: donderdag 5 januari 2023 16.45 u.
De provincie en het lokaal bestuur gaan het gebied aan de Babbelbeekse Beemden grondig uitbreiden en verduurzamen. Samen met het onthardingsproject in het Senthout krijgen de Arkelloop en de Babbelsebeek met deze uitbreiding extra veel ruimte om te meanderen en water te bufferen.

Tijdens de eerste en tweede fase van de werken zal de knip in Senthout ter hoogte van de Hoevelaan volledig afgesloten zijn voor fietsers en voetgangers. Een omleiding wordt voorzien langs de Lintsesteenweg. Meer info over de werken in het Senthout vind je hier: werken Senthout.

Waar de Arkelloop in de Babbelsebeek vloeit, op de grens van Duffel met Lier, vind je natuurgebied Babbelbeekse Beemden. Dit kleine gebied van natte natuur vormt een belangrijke schakel in de waterhuishouding van de buurt. Hoe meer water hier kan opgehouden worden, hoe minder wateroverlast stroomafwaarts.

De start van de werken is voorzien voor maandag 9 januari en in zijn totaliteit zullen de werken ongeveer 5 maanden duren. De werken gebeuren in fases. Eerst zal de kruising van de Arkelloop met Senthout worden vernieuwd, vervolgens wordt Senthout onthard en aansluitend starten de werken aan de Arkelloop en Babbelsebeek zelf.

Die extra ruimte voor het water betekent een bijkomende bescherming tegen overstromingen, maar ook tegen waterschaarste. De totale meanderlengte zal ongeveer 1.300 m bedragen, waar de huidige loop een trajectlengte heeft van ongeveer 700 m. Daarnaast zal het gebied ook een grotere natuurwaarde krijgen door het ecologisch beekherstel en door bepaalde zones ontoegankelijk te maken.

In het RUP Open Ruimte Duffel West was de vallei van de Babbelsebeek al herbestemd tot overstromingsgevoelig natuurgebied. Dankzij subsidies van de Vlaamse Overheid en goede samenwerking met Natuurpunt en Provincie Antwerpen kan de gemeente nu meer ruimte creëren voor water en natuur. Door ook het Senthout voor een stuk te ontharden kan extra water infiltreren en kunnen we een rustigere en veiligere omgeving bieden aan de wandelaars en fietsers om van de natuur te komen genieten.

Een filmpje (opname in mei 2021) over het project vind je hier: Senthout.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten