Enthousiaste vrijwilligers scannen binnenkort jouw woning op energieverlies

Gepubliceerd op: dinsdag 15 september 2020 16.40 u.
Wil je duidelijk zien waar de warmte in je woning ontsnapt? Dan kan je een gratis thermografische scan aanvragen via Stekr. In één oogopslag zie je waar je woning het meeste warmte verliest ... en weet je meteen waar je iets aan kan doen. Stekr zoekt ook vrijwilligers om de scans uit te voeren.

Vrijwilliger Paul uit Duffel volgde een opleiding tot thermoscanner en deelt zijn ervaring over het project. Ook vrijwilliger worden? Lees dan zeker verder.

Wat is jouw motivatie om als vrijwilliger woningen te scannen?

"Ik heb altijd interesse gehad in de wereld van de bouw en technologie. Ik ben op pensioen en werkte vroeger als ingenieur aan de bouw van grote opslagtanks en industriële projecten. Het werken met een thermografische camera is een technologie die aansluit bij mijn kennis en ervaring. Dat sprak me aan om mee te doen aan het project!"

Waarom is het belangrijk om energieverliezen bij mensen thuis op te sporen?

"Ik heb mijn eigen woning gebouwd in de jaren ‘90 en zag toen al het belang in van het plaatsen van isolatie. Recent werd mijn dak van extra isolatie voorzien. Ik merkte meteen het verschil in verbruik. Ook mijn zoon hielp ik bij de renovatie van zijn woning en weet ik goed waar energieverliezen zich situeren."

"Door deze ervaringen zie je echt het belang van goed geïsoleerde én geventileerde woningen. Verder is het duidelijk dat energie steeds duurder wordt en we er duurzaam mee moeten omspringen in het belang van de komende generaties. Ik merk dat nog niet iedereen zich daar even bewust van is. Daarin wil ik helpen."

Om een thermografische scan uit te voeren moeten de weersomstandigheden goed zijn: geen zon en kouder dan 10°C. Zie je het zitten om in de kou te werken?

"Dat is geen probleem voor mij, want je kan je tegen de koude kleden. Zolang het maar niet regent."

"Ik roep dan ook alle geïnteresseerden in technologie, energie en klimaat uit Duffel op om, net zoals ik, vrijwilliger te worden. Een beetje bouw- of renovatiekennis is handig om aan te slag te gaan. Als vrijwilliger Je hoeft maar enkele uurtjes per week of per maand vrij te maken."

"Als vrijwilliger kan je trouwens kiezen wanneer je meehelpt, dus met een paar uurtjes per week of maand help je ons om zo veel mogelijk resultaten te boeken."

Ook vrijwilliger worden?

Dankzij vrijwilligers kan Stekr de thermografische scans gratis aanbieden. Concreet ga je - na een opleiding - als woningscanner langs bij buren, familie of dorpsgenoten. Je brengt met een thermografische camera de woning in kaart en maakt een rapportje op met aanbevelingen voor de eigenaars. Dankzij jouw hulp kunnen ze hun huis warmer maken.

Geef je op als vrijwilliger via info@stekr.be of neem telefonisch contact op met Evelien Impens, coördinator renovatiecoaching, via +32 15 79 05 42

Meer info vind je op de website van Stekr (aanvragen van thermografische scan of vrijwilliger worden)

Contact

Stekr

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 28 60 28
e-mail
info@stekr.be
Website
https://stekr.be/

De openingsuren van het loket in Duffel zijn: elke vrijdag van 9 tot 12 u. en elke vierde donderdag van de maand van 18 tot 19.30 u. Je dient wel eerst een afspraak te maken. Voor meer info zie https://stekr.be/

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten