Ga veilig terug naar school

Gepubliceerd op: maandag 31 augustus 2020 9 u.
Op dinsdag 1 september gaan de schoolpoorten na twee maanden terug open voor de start van het nieuwe schooljaar. Om de start van het nieuwe schooljaar veilig te laten verlopen, zetten we nog enkele verkeerstips op een rijtje.

Te voet
Ga je te voet naar school, denk dan goed na over een veilige route tussen je huis en de school. Oefen de route op voorhand in, zo weet je waar je op moet letten als je de route alleen aflegt. 

De straat op een veilige manier oversteken is heel belangrijk. Waar het kan, maak je best gebruik van de zebrapaden. Aan de schoolpoorten staat ook altijd een gemachtigd opzichter. Zij regelen het verkeer, houden auto’s en fietsers tegen en zorgen er zo voor dat je veilig kan oversteken. Gebruik daarom zoveel mogelijk de bewaakte zebrapaden.

Met de fiets
Ook voor wie met de fiets naar school gaat is de keuze van de juiste route heel belangrijk. Er zijn in Duffel een heleboel schoolroutes. Dit zijn alternatieve routes waarbij je als zwakke weggebruiker zo weinig mogelijk in contact komt met auto’s. 

In een fietsstraat hebben fietsers altijd voorrang op auto’s. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je als fietser niet moet opletten. Auto’s zijn er nog steeds toegelaten, ze mogen wel geen fietsers inhalen en de snelheid is er beperkt tot maximaal 30 km per uur.

Je moet er als fietser voor zorgen dat je altijd goed zichtbaar bent. Zorg er dus voor dat je lichten goed werken en dat je ook voldoende reflectoren op je fiets hebt. Ook een reflecterend fluohesje zorgt voor extra zichtbaarheid.

Je fiets moet volledig in orde zijn. Naast goed werkende lichten en reflectoren zorg je er dus ook voor dat je remmen goed werken, dat er een bel op je fiets staat en dat je zadel op de juiste hoogte staat.

Met de auto
Als je naar school gaat, ga je best te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Kom je toch met de auto, dan zijn er een paar dingen waar je rekening rekening mee moet houden.

Sommige scholen hebben een eigen Kiss en ridezone. Deze stroken zijn er om schoolkinderen af te zetten of op te halen en meteen weer verder te rijden. Het zijn dus geen parkeerplaatsen. Als je een Kiss en ridezone gebruikt, mag je er dus niet minutenlang parkeren voor je weer vertrekt. In- en uitstappen doe je best aan de kant van het voetpad. Zo vermijd je contact met auto’s. 

Parkeren voor een garage is altijd verboden. Dus ook wanneer je snel even je kinderen afzet aan school. Als iemand zijn garage wil uitrijden en geblokkeerd wordt door een geparkeerde auto, zorgt dit snel voor ergernissen. Wie in de buurt van een school woont, maakt dit bovendien regelmatig mee. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten