Subsidie voor het bestrijden van nesten van Aziatische hoornaars

Gepubliceerd op: dinsdag 25 juni 2024 9.23 u.
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze biodiversiteit en de laatste jaren aan een enorme opmars bezig is.

De gemeente Duffel wil de strijd tegen de Aziatische hoornaar mee aangaan om zo de biodiversiteit te beschermen. Daarom werden reeds twee infoavonden georganiseerd. Eén in het voorjaar waarna 100 gratis vallen werden uitgedeeld onder de bevolking om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen.

Dit was een groot succes en er werden verschillende koninginnen gevangen, maar vanaf juni is een nieuwe fase ingegaan. De primaire nesten worden gevormd en de eerste werksters zijn uitgekomen waardoor de aandacht nu gaat naar het opsporen en de verdelging van de nesten van Aziatische hoornaars. Op een tweede infoavond werden nieuwe lokpotten uitgedeeld en vrijwilligers gezocht om naar de nesten op zoek te gaan.

Om de opmars van de Aziatische hoornaar verder een halt toe te roepen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk nesten binnenkort bestreden worden. Om ook de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaars op privéterrein aan te moedigen, kunnen de burgers dan ook een subsidie aanvragen van maximaal 116,52 euro (exclusief BTW).

De subsidie kan aangevraagd worden via de gemeentelijke website en is van toepassing op bestrijdingen van nesten van Aziatische hoornaars vanaf 1 juni. De bestrijding moet uitgevoerd worden door de brandweer of een erkende verdelger op de lijst van VespaWatch.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten