Ben jij de digihelper die we zoeken?

Gepubliceerd op: maandag 20 februari 2023 11 u.
Dienstverlening gebeurt meer en meer digitaal. Voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Met het project ‘Samen Digitaal’ zorgt ons lokaal bestuur er voor dat iedereen mee kan in de digitale samenleving. Om hiervan een succes te maken, zoeken we vrijwilligers.

Een afspraak maken bij de dokter, een renovatiepremie aanvragen, de schoolresultaten van je kinderen bekijken, solliciteren voor een job, enz. Meer en meer dienstverlening gebeurt digitaal. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: alles verandert snel, je moet steeds
meer kunnen, je hebt geen toegang tot het nodige materiaal of internet, je krijgt onvoldoende kansen om te oefenen, enz.

Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk dat onze inwoners de digitale trein niet missen. Daarom hebben we samen met de gemeenten Bonheiden, Sint- Katelijne-Waver en Putte het project ‘Samen Digitaal’ opgestart. Voor dit project werken we verschillende acties uit: het publiek aanbod aan digitaal materiaal uitbreiden, kwetsbare inwoners ondersteunen, een uitgebreid vormingsaanbod uitwerken, individuele begeleiding aanbieden, enz. Daarnaast waken we erover dat er altijd een niet-digitaal aanbod zal blijven bestaan.

Gezocht: vrijwilligers

Ervoor zorgen dat iedereen mee is op de digitale sneltrein is een grote uitdaging. Het kost tijd en we kunnen dit niet alleen. Ken je iemand die het digitaal moeilijk heeft? Dan ben jij als familielid, buur, vriend of kennis in veel gevallen de geknipte persoon om op een laagdrempelige manier te helpen. Verenigingen zoals de cybersenioren helpen inwoners met digitale vragen. Maar we hebben ook nog gemotiveerde vrijwilligers nodig om onze acties verder uit te werken. Je hoeft zeker geen ICT-expert te zijn. Het belangrijkste is dat je een geduldig, begripvol en positief ingesteld persoon bent. 

Tips voor digihelpers

  • Wees begripvol en stel mensen gerust. Het is normaal om niet alles te weten. De digitale wereld gaat razendsnel en niet alle toepassingen zijn even gebruiksvriendelijk.
  • Wees positief en benadruk wat wel lukt. Toon dat digitaal ook nuttig (tijdswinst, meer zelfstandigheid, enz.) en leuk (foto's delen of krijgen van familie, opzoeken van recepten, enz.) kan zijn.
  • Wees geduldig. Niet alles loopt perfect van de eerste keer. Het vraagt tijd, oefening en fouten maken om digitaal vaardig te worden. Laat mensen zelf proberen, want zo leert men het best. Neem niet over.
    • Opgelet: in sommige situaties (eenmalige en ingewikkelde dingen, bijvoorbeeld Itsme installeren, een e-mailadres aanmaken) kan het wel nuttig zijn om over te nemen. Laat daarna wel oefenen op het gebruik (Itsme openen, e-mail versturen).
  • Hou het simpel. Leg maar één methode uit. Soms zijn er meerdere opties om iets te doen. Leg de makkelijkste methode uit en laat die inoefenen. Gebruik eenvoudige taal. Begrippen zoals cloud, app, besturingssysteem, enz. zijn niet voor iedereen evident.
  • Gebruik eventueel vergelijkingen om iets toe te lichten (bv. een paswoord is als een sleutel).

Heb je interesse of heb je zelf suggesties? Wil je helpen als vrijwilliger? Neem dan contact op met het vrijetijdsloket.

Contact

Vrijetijdsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Morgen

gesloten

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Met burgerzaken en het omgevingsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten