Inzameling roze zak stopt op 31 december 2020

Gepubliceerd op: maandag 21 september 2020 17 u.
Vanaf 1 januari 2021 voert ook IVAREM de nieuwe PMD-zak in. De blauwe kleur van de PMD-zak blijft hetzelfde, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van PMD staat dan niet meer alleen voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Hiermee eindigt ook het verhaal van de roze zak.

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De 'Nieuwe Blauwe Zak' wordt dan ingevoerd. Daarin mogen vanaf dan alle plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen en flacons. De prijs van die nieuwe blauwe zak is 0,15 euro per stuk, dezelfde als voor de oude blauwe zak en de roze zak.

Meer informatie vind je hier

De roze zakken kunnen vanaf 1 januari 2021 niet meer gebruikt worden om gemengde plastics of andere materialen aan te bieden.

Beperk je aankoop van roze zakken

Er zijn nog maximaal twee inzamelingen van de roze zak. Koop dan ook niet meer roze zakken dan je er dit jaar nog zal nodig hebben. Tot 31 december kan je met je roze zak nog wel terecht op de recyclageparken.

Volle rollen roze zakken kunnen worden geruild

In januari 2021 zullen volle rollen roze zakken kunnen geruild worden voor volle rollen PMD-zakken. Dat kan op het gemeentehuis, op de recyclageparken en bij de winkels die daaraan willen meewerken. IVAREM zal tegen dan een lijst van de meewerkende verkooppunten bekend maken.

Losse roze zakken kunnen nog worden gebruikt tijdens een beperkte overgangsperiode

Losse roze zakken kunnen gedurende drie maanden (januari, februari en maart 2021) worden gebruikt als nieuwe blauwe zak op voorwaarde dat de nieuwe sorteerregels worden gehanteerd. Meer informatie hierover vind je op www.denieuweblauwezak.be. Na deze overgangsperiode zullen roze zakken worden geweigerd.

Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn?

Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad, enz. mag je vanaf 1 januari 2021 aanbieden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn moeten bij het restafval. Gelukkig betreft dat maar een kleine hoeveelheid.

En wat met de oude blauwe zakken?

Je oude blauwe zakken mag je opgebruiken om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de oude. Enkel de sorteerboodschap die erop vermeld staat verschilt.

Tip! Heb je nog enkele roze zakken tekort of over? Deze kan je natuurlijk ook altijd ruilen (bv. een blauwe zak voor roze zak) met buren, familie of vrienden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten