Duffelse reuzenfamilie gerestaureerd

Gepubliceerd op: vrijdag 28 juni 2019 9 u.
Elk jaar stappen ze mee in de Ballonnekensstoet: Reus, Reuzin, Janneke, Mieke en Kinnebaba, Moor en Morin. In Duffel zijn ze een vaste waarde, maar ook buiten de gemeente is de Duffelse reuzenfamilie tegenwoordig regelmatig te gast in feestelijke optochten. Recent kregen de reuzen een opknapbeurt.

Cultureel erfgoed

Ruim drie jaar geleden kwam de Vlaamse reuzencultuur op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Duffelse reuzenfamilie maakt daar deel van uit. Ze draagt met trots de medaille van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. De Duffelse groep reuzendragers, die hun metershoge dorpsgenoten al jarenlang op de schouders torsen, kreeg in november 2015 de naam ‘Reuzengilde Duffel’.

Binnen die erkenning heeft het lokaal bestuur het Erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur in Vlaanderen onderschreven. Zo bestendigt het zijn engagement om de nodige zorg te besteden aan de Duffelse reuzen en de vereiste maatregelen te treffen om hun voortbestaan te garanderen. Eén van die maatregelen is het in goede staat houden van de draagmanden.

Mandenvlechtster

Recent bleek dat die draagmanden aan herstelling toe waren. Hoewel er zorgzaam met de reuzenfamilie wordt omgegaan, hadden veelvuldige verplaatsingen en optredens hun tol geëist. Hier en daar doken kleine schadeletsels op. Om te beletten dat die zich verder zouden doorzetten, riep het lokaal bestuur de hulp in van een professionele mandenvlechtster.

Dit voorjaar verbleven de manden een maand lang in het restauratieatelier van Lieve Lieckens. Lieve bracht ze in staat van paraatheid voor deze en volgende Ballonnekensstoeten en reuzenoptochten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten