Voorkom ratten in je tuin

Gepubliceerd op: maandag 2 maart 2020 8 u.
Ratten voorkomen is makkelijk, ze bestrijden is moeilijk. Frank Diddens is technisch assistent wegen en water bij lokaal bestuur Duffel. Hij staat onder meer in voor het vangen van ratten op het openbaar domein. Hij geeft ons enkele tips om ratten uit de tuin te houden.

Welke maatregelen kan je nemen om ratten uit je tuin te houden?

“In onze tuinen zitten meestal bruine ratten. Zie vooral dat ze er geen voedsel, water en beschutting vinden. Enkele tips zijn bijvoorbeeld: steek voedsel veilig weg in afgesloten dozen; geef huisdieren ’s morgens eten en niet teveel zodat het meeste ’s avonds op is; geef bij voorkeur kippen in hun binnenhok te eten of op een verhoogd platform; sluit je vuilnisbakken goed af; zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en om je woning; laat zeker geen etensresten rondslingeren of doe geen gekookt eten of vlees in je compostvat; en laat tenslotte geen uitwerpselen van je hond in de tuin liggen.

Toch ratten in je tuin, wat doe je dan?

“Als je toch ratten opmerkt in je tuin, dan bestrijd je ze best onmiddellijk want ze planten zich zeer snel voort. Bij het onthaal in het gemeentehuis kan je een rattendoos (12 euro) en bijhorende rattenklem (5 euro) kopen. De rattendoos zorgt ervoor dat andere grotere dieren niet in dezelfde val kunnen trappen. Gebruik een aantrekkelijk lokmiddel zoals pindakaas. Met rattenvergif moet je voorzichtig zijn. Vergif kan schadelijk zijn voor je gezondheid en de omgeving. Europa verbiedt ook dat de gemeente nog rattenvergif (met een percentage aan toxische stof van 0,005 procent) meegeeft met burgers.”

“Als je een rat vangt in de klem, kan je deze het best begraven in je tuin. Dat mag met dieren van minder dan 10 kg. Zorg er wel voor dat de put diep genoeg is zodat katten of honden de dieren niet opnieuw opgraven. Het lokaal bestuur haalt geen dode ratten op privé-eigendom op.”

“Als rattenvanger bestrijd ik enkel ratten op openbaar domein. Het drukste seizoen om ratten te vangen is de winter. Dan ben ik elke dag op stap. Als particulier ben je wettelijk verplicht om ratten op je eigen terrein te vangen. Ik kom dus niet op privé-eigendom, tenzij in heel uitzonderlijke gevallen. Dat is als er een echte rattenplaag is in je tuin. Je kan bovendien aantonen dat je al verschillende maanden al het mogelijke hebt gedaan om ze te voorkomen en te bestrijden. In dat geval verwittig je best het omgevingsloket in het gemeentehuis. Deze dienst schakelt mij dan in. Tenslotte nog een leuk weetje: in de jaren tachtig deed ik mijn ronde nog op de fiets met een bak vol klemmen en fuiken. Nu zie je mij rondrijden in de auto die je op de foto ziet.”

Meer algemene informatie

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Het algemeen onthaal in het gemeentehuis is toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Voor de dienst burgerzaken en het vrijetijdsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten