Samen houden we Duffel proper

Gepubliceerd op: woensdag 27 april 2022 8 u.
Dagelijks zetten we ons in om Duffel proper te houden en zwerfvuil te beperken. Alleen samen kunnen we voor een nettere omgeving zorgen waar het aangenaam wonen is voor iedereen.

Op zondag 27 maart verzamelden meer dan 300 vrijwilligers samen zwerfvuil tijdens de lenteschoonmaak. Maar dit is niet de enige dag dat we ons in Duffel inzetten voor een propere gemeente. Johan, technisch assistent groen en proper legt met plezier uit hoe de medewerkers van het technisch centrum de gemeente proper houden.

Hoe beperken jullie zwerfvuil?

“We maken twee keer per week de Duffelse vuilnisbakken leeg. De belangrijkste legen we nog een extra keer op vrijdag. Zo hopen we dat de mensen hun afval netjes in de vuilnisbakken doen, anders moeten wij dit overal gaan oprapen.”

“Gelukkig krijgen we hierbij de hulp van onze groene meters en peters. Zij gaan met zwerfvuilzakken rond die wij nadien komen ophalen. Ook het vuil dat we rond de vuilnisbakken vinden, verzamelen wij. Al het verzamelde vuil brengen we dan naar het recyclagepark in Lier.”

Waarom is het belangrijk om zwerfvuil op te ruimen?

“Zo blijft de gemeente proper. Als mensen geen zwerfvuil zien liggen, motiveert het hen om dit zo te houden en hun vuil in de vuilnisbakken te doen.”

Wat kunnen Duffelaars doen om hun buurt proper te houden?

“Gooi je vuil onderweg in de vuilnisbak of neem het mee naar huis en doe het daar in de juiste vuilnisbak.”

Duffelse acties

Naast de medewerkers van de technische dienst zetten nog verschillende andere medewerkers van lokaal bestuur Duffel zich in om acties te organiseren om het zwerfvuil te beperken. Enkele voorbeelden zijn de lenteschoonmaak, het proefproject met vuilnisbakken in de stationsomgeving en aan de Sint-Martinuskerk en de opmaak van een vuilnisbakkenplan.

Naast sensibiliseren houdt zwerfvuilbeleid ook handhaving in. De gemeente krijgt voor het opmaken van GAS-boetes ondersteuning van OVAM. Hun vaststellers zullen de komende maanden controleren op zwerfvuil. Binnenkort zal je ook enkele camera's in het straatbeeld zien verschijnen. Deze zijn aangekocht om in te zetten tegen sluikstorten. Het zijn mobiele camera's die van locatie kunnen wisselen.

Het lokaal bestuur heeft Mooimakers onder de arm genomen om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Zij helpen ons onder meer met opmaak van het vuilnisbakkenplan en leveren materiaal voor de lenteschoonmaak.

Als je zwerfvuil ziet liggen, kan je dit melden bij het meldingsformulier via www.duffel.be/meldingen. Het omgevingsloket behandelt alle meldingen die binnenkomen en bezorgt die aan de medewerkers van het technisch centrum.

Ook jij kan je steentje bijdragen

Maar we rekenen eveneens op jou om onze gemeente mee proper te houden. Want ook met een kleine daad, zoals geen afval achterlaten, werk je namelijk mee aan een groot resultaat.

Ook zijn alle helpende handen altijd welkom. Wil je graag groene meter of peter worden? Neem dan eens een kijkje op www.duffel.be/zwerfvuil.

Wist je dat...

… het wel 50 jaar duurt voordat een blikje vergaat?

Sigarettenpeuken blijven 2 tot 15 jaar lang liggen, kauwgum 20 tot 25 jaar en een petfles zelfs oneindig lang. Zwerfvuil vergaat trager dan je denkt. Daarnaast laat het ook een negatieve impact op de omgeving achter.

… er een verschil is tussen zwerfvuil en sluikstorten?

Zwerfvuil is klein afval dat achtergelaten wordt op straat, in een park of in een berm zonder er bij na te denken. Sluikstorten daarentegen is het bewust dumpen van afval. Vaak zijn dit grotere stukken, zoals bouw- en sloopafval, grote zakken, matrassen, enz.

… er meer dan 130 actieve groene meters en peters actief zijn in Duffel?

Deze groene meters en peters zetten zich in om elk een stukje straat, plein of wijk proper te houden. Hiervoor krijgen ze alle nodige materialen van de gemeente. Twintig vrijwilligers registreerden sinds januari 2022 hun opruimsessies via de app Mijn Mooie Straat van Mooimakers: goed voor 122 km opruimwerk.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

gesloten

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Met burgerzaken en het omgevingsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten