Gemeente Duffel

Versoepeling maatregelen ziekte van Newcastle

Gepubliceerd op: zaterdag 1 september 2018 13 u.
Het Federaal Voedselagentschap FAVV had noodmaatregelen opgelegd aan de hobbyhouders van pluimvee in België, en dus ook in Duffel. Sinds 1 september geldt er een versoepeling van deze maatregelen.

Vanaf 1 september 2018 wordt het opnieuw mogelijk voor hobbykwekers om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen.

Wat is de ziekte van Newcastle?

Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en zorgt zelfs voor een aanzienlijke sterfte.
Het Newcastle virus is totaal ongevaarlijk voor de mens. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

Hoe kan je je kippen beschermen? 

Het is belangrijk om je kippen zo goed mogelijk te beschermen tegen de ziekte. Houd daarom rekening met onderstaande maatregelen: 

  • Vermijd contact met andere kippen; 
  • vermijd contact met wilde vogels: Aangezien de ziekte momenteel in zowat het hele land opduikt, wordt het virus ook verspreid door wilde vogels. Het virus wordt overgedragen bij direct contact met besmette vogels, via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Het is aan te raden om het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje te zetten en eventueel een net boven je hok te hangen; 
  • momenteel is de aankoop, het ruilen en het tentoonstellen van pluimvee verboden. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat je geen besmet pluimvee in je kippenhok brengt. Stel dus de aankoop van nieuwe dieren uit;
  • laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok; 
  • Vaccineer je pluimvee: Tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts. 

De ziekte van Newcastle is een bestrijdingsplichtige ziekte. Wanneer de ziekte wordt vastgesteld, worden er door het FAVV maatregelen genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan.

Meer informatie over de ziekte van Newcastle is terug te vinden op de website van het Federaal Voedselagentschap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten