Paddentrek in maart

Gepubliceerd op: dinsdag 26 februari 2019 12.48 u.
Zeer vroeg in het voorjaar voelen de amfibieën de lente kriebelen. Dan trekken padden, kikkers en salamanders massaal naar de voortplantingspoelen. Dat is niet zonder gevaar. Ze moeten heel wat wegen over en worden vaak slachtoffer van het verkeer. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken.

Paddenoverzetactie in Duffel

In sommige Duffelse straten wijst een gevarendriehoek op de paddentrek. Pas op in de volgende straten: Zandstraat, Varestraat, Naalstraat, Binnenweg, Zijpstraat, Euster, Kraanstraat, Donderheide, Notmeir, Rechtstraat, Bosstraat. 

In Senthout, de Missestraat en Bremstraat organiseert Natuurpunt een overzetactie. Vrijwilligers plukken dieren van de weg, zodat ze niet worden doodgereden. Na telling laten de vrijwilligers ze weer vrij in hun voortplantingspoel in natuurgebied de Babbelbeekse Beemden. Vorig jaar was een topjaar voor de amfibieën. Op de drukste avond werden maar liefst 779 dieren geteld. 

Wil je helpen bij de paddenoverzet?
Neem dan contact op met de overzetverantwoordelijke Johan Asselberghs. Wanneer de paddentrek precies is, is moeilijk te voorspellen en hangt af van de weersomstandigheden. Als je je inschrijft als vrijwilliger, ontvang je een digitale krant die je op de hoogte houdt wanneer er hulp nodig is. 

Ook als je niet bij de overzet kan zijn, kan je helpen. Vermijd bovenstaande straten tussen zonsondergang en zonsopgang of matig je snelheid tot 30 km/u. Zo overleeft 80 % van de dieren die op de weg zitten. 

Meer info - Johan.asselberghs@skynet.be – 0479 65 29 07 – www.natuurpuntoudespoorweg.be 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten