Ophokplicht bij particulieren opgeheven vanaf 6 april

Gepubliceerd op: dinsdag 6 april 2021 17.26 u.
Wie kippen of andere vogels houdt, moest deze sinds 15 november 2020 omwille van de vogelgriep binnen houden of met netten afschermen. Vanaf dinsdag 6 april 2021 is het niet meer verplicht voor particulieren om hun pluimvee en vogels op te hokken. Wel om dieren binnen te voederen.

Het FAVV volgt de situatie in en rond België op de voet op en stelt momenteel een gunstige evolutie vast. Daarom zullen de maatregelen stap per stap versoepelen. Uiteraard op voorwaarde dat de situatie in de juiste richting blijft evolueren.

Vanaf dinsdag 6 april 2021 is het daarom niet meer verplicht voor particulieren om hun pluimvee en vogels op te hokken. Waakzaamheid blijft echter nodig: het virus circuleert mogelijks nog steeds in België, maar het risico op besmetting is laag genoeg om deze eerste stap te zetten. Ondanks het opheffen van ophokplicht, zijn particuliere houders daarom nog wel steeds verplicht om hun dieren binnen te voederen zodat wilde vogels niet door voedsel naar de ren gelokt worden.

Wanneer de situatie gunstig blijft, kan in een volgende fase ook de ophokplicht voor professionele houders worden opgeheven en dit ten vroegste op 20 april 2021.

Het FAVV blijft nog steeds waakzaam. Het vogelgriepvirus circuleert alvast nog in enkele buurlanden. Vooral in het Noorden van Europa is het virus nog actief. Het Agentschap heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden en staat in nauw contact met de sector.

Meer info en updates over de ophokplicht vind je op www.favv.be/consumenten/extra/vogelgriep.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten