Vogelgriep: hou je kippen, duiven of andere vogels binnen

Gepubliceerd op: zaterdag 14 november 2020 19.30 u.
Kippen Foto door Daisy via Pexels
Alle houders van pluimvee moeten vanaf zondag 15 november hun dieren ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren.

Op 13 november zijn in een vogelopvangcentrum in Oostende besmettingen van het vogelgriepvirus vastgesteld bij 3 wilde vogels. Daarom zullen vanaf zondag 15 november ook particuliere houders van pluimvee hun dieren moeten ophokken of afschermen. Als je met andere woorden kippen, duiven of siervogels in je tuin houdt, dan moet je jouw dieren ophokken of afschermen met netten. Op die manier wordt contact vermeden tussen jouw dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moet je binnen plaatsen. Als dat niet mogelijk is, dan moet je de voeder- en drinkbak in de buitenren afschermen met netten.

De verplichte maatregelen die op 1 november zijn opgelegd voor professionele pluimveehouders blijven uiteraard gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap: FAVV. Het FAVV verplicht alle pluimveehouders en hobbyhouders om de maatregelen strikt toe te passen. Wanneer je een verhoogde sterfte opmerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, moet je onmiddellijk jouw dierenarts contacteren.

De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kan je in alle veiligheid eten.

Merk je in de natuur een dode wilde (water)vogel op, dan meld je dit best via het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Raak de vogel niet aan om te voorkomen dat het virus verspreidt wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten