Ophokplicht pluimvee blijft van kracht

Gepubliceerd op: donderdag 7 januari 2021 17.26 u.
Kippen Foto door Daisy via Pexels
Wie kippen of andere vogels houdt, moet deze nog steeds binnen houden of met netten afschermen als gevolg van de vogelgriep. Deze maatregel is voor onbepaalde duur van kracht.

Heb je kippen, duiven of andere vogels? Dan moet je die sinds 15 november 2020 ophokken of afschermen. Dat is om contact tussen jouw dieren en wilde vogels zoveel mogelijk te vermijden. 

Het Federaal Agentschap Voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft laat weten dat de verplichte ophokplicht van kracht blijft. Dit geldt ook voor particuliere houders die slechts enkele kippen houden. 

Volgens het Agentschap kan geen enkele maatregel worden versoepeld zolang de dreiging van besmetting via wilde vogels hoog blijft. Deze situatie kan mogelijk zelfs tot aan het voorjaar van 2021 blijven duren. 

Merk je in de natuur een dode wilde (water)vogel op, dan meld je dit best via het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Raak de vogel niet aan om te voorkomen dat het virus verspreidt wordt.

Meer info en updates over de ophokplicht vind je op www.favv.be/consumenten/extra/vogelgriep.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten