Openbaar onderzoek watergevoelige openruimtegebieden

Gepubliceerd op: dinsdag 9 januari 2024 9 u.
Het openbaar onderzoek vindt plaats vanaf dinsdag 9 januari tot en met vrijdag 8 maart 2024. Op vrijdag 26 januari 2024 is er in de bibliotheek een infomarkt tussen 15 en 19 u.

Er wordt steeds meer ruimte bebouwd en verhard in Vlaanderen. Het water kan daardoor moeilijker in de bodem dringen en er blijft minder ruimte vrij om het water tijdelijk op te vangen bij hevige regenbuien. Om Vlaanderen beter te beschermen, wil de Vlaamse Regering het waterbergend vermogen van bepaalde watergevoelige gebieden vrijwaren en voldoende ruimte voorzien voor water. De Vlaamse Regering wil deze gebieden herbestemmen naar een openruimtefunctie via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.

Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft als gevolg dat de huidige bestemming van het gebied (woongebied, industriegebied, enz.) niet meer gerealiseerd kan worden. In deze gebieden kunnen dus geen vergunningen meer verleend worden voor bijvoorbeeld nieuwe woningen of bedrijven.

Op 15 december 2023 heeft de Vlaamse Regering ‘Broekstraat’ en ‘Spoorweg’ in Duffel voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied.

Over deze voorlopige aanduiding wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Vanaf dinsdag 9 januari tot en met vrijdag 8 maart 2024 ligt de voorlopige aanduiding met de bijhorende bijlagen (het grafisch plan, de toelichtingsfiche en het ontwerp van plan-MER) ter inzage op de website van de CIW, op de website van het Departement Omgeving en in het gemeentehuis bij het omgevingsloket. Indien je hiervoor naar het gemeentehuis komt, dien je eerst een afspraak te maken via www.duffel.be/afspraak.

De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied brengt bouwbeperkingen met zich mee, zoals omschreven in artikel 5.6.8, § 3, tweede lid, van de VCRO.

Een definitieve aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft van rechtswege het verval van het onbebouwde deel of de onbebouwde delen van een niet-vervallen verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden die binnen de perimeter van de aanduiding liggen, tot gevolg.

Een definitieve aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft van rechtswege het verval van een principieel akkoord, als vermeld in artikel 5.6.6, § 2, of § 3, tweede lid, van de VCRO, dat gegeven is voor gronden die binnen de perimeter van de aanduiding liggen, tot gevolg.

Op vrijdag 26 januari 2024 vindt er in de bibliotheek (Beethovenzaal), Onze-Lieve-Vrouwlaan 1 te 2570 Duffel, een informatie- en inspraakvergadering plaats onder de vorm van een infomarkt, dit doorlopend van 15 tot 19 u. Hiervoor dien je jezelf aan te melden via www.integraalwaterbeleid.be

Inspraakreacties kan je analoog of digitaal indienen tot uiterlijk vrijdag 8 maart 2024 bij de CIW, Dokter De Moorstraat 24-26, 9300 Aalst of via het inspraakformulier op www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek. Inspraakreacties kan je ook tegen ontvangstbewijs bezorgen aan het omgevingsloket van lokaal bestuur Duffel. Je dient hiervoor steeds een afspraak te maken via www.duffel.be/afspraak.

Contact

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

open van 9 - 12 u. en 16 - 19.30 u.

Morgen

open van 9 - 12 u.

Het onthaal en het vrijetijdsloket in het gemeentehuis zijn toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken via werken op afspraak. Je kan het onthaal en het vrijetijdsloket telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 19.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. De andere diensten kan je telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u., donderdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u. en vrijdag van 9 tot 12 u. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten