In de bres voor zwerfkatten

Gepubliceerd op: maandag 28 oktober 2019 15.40 u.
Wist je dat een kat soms tot drie nestjes per jaar krijgt, met soms tot wel zes kittens? Om het aantal zwerfkatten in te tomen voert Duffel een sterilisatiecampagne. Een enthousiast vrijwilligersteam vangt de katten, waarna de dierenarts ze behandelt. We spraken met vrijwilliger Véke Gielens.

Al drie jaar vrijwilliger

Véke gaf zich zo'n drie jaar geleden op als vrijwilliger, en heeft echt een hart voor dieren. Ik kwam in contact met het zwerfkattenproject door een van hun infoavonden in de bib. Ik was al enkele jaren opvanggezin voor verschillende dierenorganisaties, voornamelijk voor wilde katten, dus het zwerfkattenproject vond ik geweldig klinken. Ik heb me die avond nog opgegeven als vrijwilliger.

Het steriliseren van zwerfkatten is belangrijk

Naast het vermijden van ongewenste zwangerschappen, heeft de kattin minder kans op medische problemen aan onder andere eierstokken en baarmoeder. Katers sproeien en zwerven dan weer minder. Gesteriliseerde katten vallen ook de kat van de buren minder lastig, en nachtconcerten staan niet zo vaak meer op het programma.

Hoe werkt het?

Mensen die zwerfkatten in de tuin hebben, kunnen dit melden aan het omgevingsloket van de gemeente. Wij nemen dan contact op met de melder. De vrijwilligers zijn momenteel met z'n drieën. Afhankelijk van wie er vrij is, gaan ze samen of apart de situatie ter plekke verkennen. We doen een rondvraag bij de buren over de zwerfkatten in kwestie, en vragen ook een beschrijving van de huiskatten in de buurt. Zo zijn we zeker dat we enkel de zwervers opvangen.

Naar de dierenarts

De gemeente voorziet de vangkooien. Zodra de zwerfkat in de vangkooi loopt, brengen wij de kat naar de dierenarts. Die doet vervolgens een gezondheidscontrole en sterilisatie. Meestal wordt de kat de dag nadien al terug vrijgelaten waar ze gevonden werd. Zo kan ze in alle rust verder genieten van haar vrijheid, en blijft de zwerfkattenpopulatie constant.

Véke's opvangtehuis

Véke heeft zelf ook een opvangtehuis voor katten, 't Duffels Kattenhuisje. Zo probeert ze het tekort aan opvangplaatsen te verbeteren. Zolang er plaats is, kunnen kittens, oude katten, tamme katten of zwerfkatten bij haar terecht. Zwervers zijn niet altijd evident. Soms zijn ze ziek, en vaak zijn ze mensen niet gewoon. Maar hun vertrouwen winnen en hen zien veranderen in echte knuffelkatten, vind ik prachtig om te zien. Met de nodige verzorging kunnen we hen een mooie toekomst bieden in een liefdevol adoptiegezin.

Samen sterk

De vrijwilligers werken alle drie fulltime, en kunnen vaak op elkaar rekenen. Je kan echter niet voorspellen wanneer een kat in de vangkooi loopt. Opdat er steeds iemand snel ter plekke is om de dieren naar de dierenarts te brengen, zou het enorm handig zijn om nog enkele enthousiaste vrijwilligers te vinden. Je hoeft enkel over een wagen te beschikken en geen bang te hebben van katten. Ik werk fulltime en baat mijn kattenopvang uit, dus zelfs met een superdrukke agenda kan je vrijwilligerswerk doen!

Heb je een hart voor dieren, en wil je graag helpen met deze campagne? Geef je dan op als vrijwilliger via het omgevingsloket.

Contact en openingsuren

Omgevingsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 60
e-mail
omgeving@duffel.be

Vandaag

gesloten

Morgen

open van 9 - 12 u.
Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten