Natuurgebieden

Natuurpark Rivierenland

Natuurpark Rivierenland is een natuurpark in wording dat loopt van Willebroek tot Keerbergen en Haacht, en van Vilvoorde tot Duffel. De totale oppervlakte van de versnipperde natuurgebieden van het park bedraagt op dit moment nog 2.200 ha. Het doel is door te groeien naar een meer aaneengesloten natuurkern van minstens 3.500 ha. Het lokaal bestuur van Duffel ondertekende in 2021 een engagementsverklaring. Sindsdien maakt onze gemeente deel uit van de gebiedscoalitie. Daarmee onderschrijft Duffel de doelstellingen en ambities en de intentie om het Natuurpark te creëren. In november 2022 is dat engagement opnieuw uitgesproken en voorziet het lokaal bestuur financiële middelen ter ondersteuning van de coördinator van het Natuurpark. 

Meer informatie op volgende website: 

Babbelbeekse Beemden

De Babbelbeekse Beemden is een natuurgebied van 4,5 ha gelegen aan het Senthout in de buurt van woonwijk De Beunt op de grens met Lier. De Arkelloop en de Babelsebeek kunnen er vrij in overstromen bij zware neerslag. Zo vrijwaart het gebied de wijk De Beunt van ongewenste wateroverlast.

In de zomer van 2018 werd een knuppelpad aangelegd. Dit is een verhoogd pad met duurzame houten planken dat moerassig gebied toegankelijk maakt. Zo kan je ook van het gebied genieten wanneer het drassig staat of zelfs overstroomd is. Het knuppelpad bestaat uit 2 delen van in totaal zo’n 200 meter lang en overbrugt enkel de meest natte stukken in het gebied, waardoor de toegang aanzienlijk verbetert. Het wandelpad zelf is zo’n 500 meter lang en start aan de ingang van het natuurgebied ter hoogte van de Bremstraat.

In de winter en lente is een deel van het wandelpad voor het publiek afgesloten, omdat tal van watervogels komen rusten op de waterpartij.

Wandelaars zijn welkom om van op het wandelpad te komen genieten. Honden (zelfs aangelijnd) zijn niet toegelaten omwille van de kwetsbaarheid van het gebied. 

Meer informatie op volgende websites: 

De Mosterdpot-Goorbosbeekvallei

De Mosterdpot-Goorbosbeekvallei ligt over ruim 30 ha als een lappendeken van vochtige weilanden, bosjes en watervlaktes in Duffel en Sint-Katelijne-Waver. Het is een relict van twee valleien met tussenin een rivierduinengordel. Het sterk versnipperd gebied wordt doorsneden door de N14.

De ingang van de Mosterdpot ligt aan de N14 na de spoorwegbrug, waar ook de fietsostrade ligt.
De toegang naar de Goorbosbeekvallei is met wegwijzers aangeduid van net voor dezelfde brug en is ook via de fietsostrade bereikbaar.

Het gebied is mee opgenomen in het wandelnetwerk Rivierenland (knooppunten 333 en 334). Je kan vanuit de Mosterdpot naar de Netedijk wandelen. Aan de vogelkijkwand kan je de watervogels op het waterspaarbekken van Waterlink observeren.

Het is vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden zijn aangelijnd welkom.
Tijdens heel natte periodes zijn laarzen soms noodzakelijk in de Goorbosbeekvallei, daar deze geregeld kan overstromen.

Meer informatie op volgende websites: 

De Oude Spoorwegberm

De Oude Spoorwegberm is een natuurgebied van bijna 20 ha. De ruggengraat van het gebied wordt gevormd door de oude spoorlijn 25a van Mechelen naar Wilrijk (ontmanteld in 1970). Het natuurgebied kenmerkt zich als een open landschap met mooie vergezichten en een rustgevend karakter, maar omvat ook bossen en weilanden. Het grootste deel van de spoorwegberm bestaat uit struweel van diverse loofbomen.

Vanuit Duffel bezoek je het gebied via Notmeir. Dit stuk maakt deel uit van het wandelknooppuntennetwerk Rivierenland.

Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. In natte periodes zijn laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden zijn, mits aangelijnd, welkom.

Meer informatie op volgende websites: 

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten