Samen met mooimakers tegen zwerfvuil en sluikstorten

Gepubliceerd op: vrijdag 4 september 2020 10 u.
Het lokaal bestuur heeft Mooimakers onder de arm genomen om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.

Zwerfvuil en sluikstorten zijn hardnekkige problemen waarmee alle gemeenten te kampen hebben. Om Duffel zoveel mogelijk sluikstort- en zwerfvuilvrij te maken, zal het lokaal bestuur gedurende drie jaar beroep doen op de expertise van Mooimakers.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). De eerste stap in dit traject met Mooimakers is het optimaliseren van het vuilnisbakkenplan. Zo’n vuilnisbakkenplan bestaat uit het inventariseren, het registreren en evalueren van het gebruik van vuilnisbakken. We benadrukken nogmaals dat een zakje huisafval niet thuishoort in de gemeentelijke vuilnisbakken. Dit is ook sluikstorten. Verder gaan wij ons veegplan herbekijken, gaan we op zoek naar de probleemplaatsen en gerichte sensibiliseringsacties uitvoeren. Wij rekenen hier ook op onze Duffelaars. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om onze mooie gemeente mee proper te houden. Ook met een kleine daad, zoals geen afval achterlaten, werk je namelijk mee aan een groot resultaat.

Naast preventie is ook handhaving belangrijk. Om strenger te kunnen optreden tegen overtreders zullen we hulpmiddelen inzetten, zoals bijvoorbeeld mobiele camera’s.

De medewerkers van Groen & Proper Duffel (technisch centrum) en de lokale politie zullen mee een cruciale rol spelen in het traject met Mooimakers. We zijn sowieso al heel dankbaar voor de vele ‘mooimakers’ die er nu al zijn zoals onze groene meters en peters die mee vrijwillig een stukje Duffel proper houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten