Samen maken we de mobiliteitsswitch

Gepubliceerd op: donderdag 3 maart 2022 11.46 u.
Met de mobiliteitsswitch zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer.

De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op drukke verbindingen komen er snellere en frequentere bussen en trams. Op plaatsen waar er minder vraag is naar openbaar
vervoer, kiest de Vlaamse overheid voor flexvervoer. Je reserveert dan vooraf een rit of gebruikt een deelfiets of -wagen om een deel van je traject af te leggen.

Hoppin maakt combimobiliteit eenvoudig

Centraal in de mobiliteitsswitch van de Vlaamse overheid staat combimobiliteit. Dat wil zeggen dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan trein, bus, tram, je eigen fiets of deelsystemen zoals een deelfiets of -wagen.

Hoppin, het nieuwe mobiliteitsmerk dat alle openbaarvervoersoplossingen onder één naam bundelt, maakt combimobiliteit eenvoudiger. Vlot overstappen doe je op een Hoppinpunt. Dat is een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen, zoals bus, tram, deelsystemen of flexvervoer (Hoppinbus of -taxi) samenkomen. Je route plannen, boeken (en later ook betalen) doe je via de app, de website of het callcenter van de Hoppincentrale. In Duffel komt er in de toekomst een Hoppinpunt aan het station en aan het gemeentehuis.

Vervoerregio Mechelen
De Vlaamse overheid heeft Vlaanderen opgedeeld in vijftien vervoerregio’s. Duffel behoort samen met elf andere steden en gemeenten tot de vervoerregio Mechelen. De gemeenten en steden uit die regio werken samen aan een gezamenlijke mobiliteitsvisie voor alle vervoermiddelen.

In het gezamenlijke plan zetten zij in op:

  • snellere en frequentere verbindingen op drukke lijnen; Op de belangrijkste knooppunten kan je gebruikmaken van een (elektrische) deelfiets om de laatste kilometer(s) af te leggen;
  • flexvervoer (Hoppinbus of -taxi) op plaatsen waar er weinig verplaatsingen zijn;
  • het aanmoedigen van het gebruik van je eigen fiets.

Op naar de mobiliteitsswitch

In 2022 werken de Vlaamse overheid, De Lijn en de vervoerregio's samen met de lokale besturen aan de uitvoering van deze nieuwe mobiliteitsvisie. De Hoppincentrale wordt verder uitgerold, er verschijnen Hoppinpunten in het straatbeeld, het nieuwe net van De Lijn wordt op punt gezet en het flexvervoer wordt getest in een aantal regio's. Meer informatie over de mobiliteitsswitch volgt in het najaar.

Meer informatie vind je op www.mobiliteitsswitch.be.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten