Ken jij de Minder Mobielen Centrale al?

Gepubliceerd op: maandag 20 februari 2023 12 u.
Heb je geen vervoer voor een familiebezoek, een consultatie bij de dokter of om boodschappen te doen? Dan kan je beroep doen op de Minder Mobielen Centrale (MMC). Als vrijwilliger plant Chris Demuynck de ritten in en is hij ook af en toe chauffeur.

Waarvoor kunnen mensen terecht bij de MMC?
“Je kan bij de MMC ritten aanvragen omwille van medische redenen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bezoek aan een arts, het ziekenhuis of de tandarts. Verder kan je ritten aanvragen om boodschappen te doen, bezoeken af te leggen of je hobby uit te oefenen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. De aanvrager beschikt niet over een eigen wagen of kan omwille van één of andere reden geen auto besturen.” 

“Daarnaast is er nog een financiële voorwaarde en die heeft met je inkomen te maken. Het lidmaatschap bij de MMC dien je aan te vragen bij de zorgcampus. Voor een bedrag van 12 euro per jaar of 6 euro voor een half jaar kan je als lid ritten aanvragen. Daarnaast betaal je bij elke rit 0,37 euro per gereden kilometer en 0,50 euro administratiekosten. Ritten moet
je minstens drie werkdagen op voorhand aanvragen.”


Wat is je rol binnen de MMC?
“Binnen de MMC zijn er twee soorten vrijwilligerswerk. Enerzijds zijn er chauffeurs die met hun persoonlijk voertuig ritten uitvoeren. Zij krijgen de wettelijk voorziene kilometervergoeding. De MMC sluit voor hen een omniumverzekering af voor de ritten die zij voor de MMC uitvoeren. Anderzijds zijn er de rittenplanners. Zij zoeken voor de aangevraagde ritten een chauffeur. Ik ben zowel rittenplanner als chauffeur.”


Wat vind je zo fijn aan vrijwilliger zijn?
“Het is voor mij als gepensioneerde een zinvolle tijdsbesteding. Verder is het fijn om horen dat de klanten hun dankbaarheid en appreciatie tonen naar de vrijwilliger toe. Dat is voor mij een grote stimulans om mijn vrijwilligerswerk met plezier en voldoening verder te zetten.”


Wordt er veel gebruik gemaakt van de MMC?
“Wekelijks worden er tussen de 15 tot 20 ritten verdeeld onder de chauffeurs. Ik doe langs deze weg dan ook een warme oproep aan andere Duffelaars om chauffeur-vrijwilliger te worden van de MMC. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen op hun bestemming te geraken.”

Meer info over de MMC vind je hier.

Rolkar Rivierenland

Rolkar Rivierenland biedt vervoer aan Duffelaars met een handicap of een ernstig beperkte mobiliteit. Ze vervoert bij voorkeur rolstoelgebruikers, maar ook mensen die moeilijk of onmogelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en de Minder Mobielen Centrale.

Rolkar Rivierenland rijdt elke dag van 6.30 tot 0 u.


Ritten moet je minimaal twee dagen en maximaal één maand op voorhand aanvragen via 03 843 39 12 of rolkar-rivierenland@swimsir.be. Je kan de centrale bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16 u.

Meer info over Rolkar Rivierenland vind je hier

Contact

Zorgcampus

Adres
Kwakkelenberg 1-32570Duffel
T.
015 30 99 40
e-mail
thuiszorg@duffel.be

Meer info over de bezoekregeling in het woonzorgcentrum vind je hier. Over de bezoekregeling in de serviceflats vind je meer info hier.

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten