- woensdag 2 oktober
Wat we toen al wisten van Geert Buelens
De Boon 2023 winnaar duikt in de jaren zeventig, toen de club van Rome in 1972 voor het eerst een klimaatbalans opmaakte en waarschuwde voor wat komen zou. Dat resulteerde in protesten, onrust en tegenstrijdige toekomstvisies van zij die vertrouwen hadden in techniek als redding en doemdenkers. Een boeiende blik op de geschiedenis, waarbij Geert Buelens de feiten verpakt in een vlot geschreven non-fictieboek.
Het is niet toevallig dat we Geert Buelens op de planning zetten, zo kunnen we goed voorbereid naar deze voorstelling:
Regiobib Rivierenland nodigt uit: Geert Buelens en Matthijs De Ridder
Een boeiende avond in het gezelschap van twee grote literaire namen, die bovendien ook goede vrienden zijn. Geert Buelens en Matthijs De Ridder schrijven allebei non-fictie. Buelens won in 2023 De Boon literatuurprijs met Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 terwijl De Ridder dit jaar genomineerd werd voor De Boon met Paul Van Ostaijen. De dichter die de wereld wilde veranderen. Met Paul Van Ostaijen hebben de heren een gedeelde passie, want ook Geert Buelens bracht in 2008 een boek uit over de bekende Antwerpse dichter, net zoals ze allebei geïnteresseerd zijn in literatuur en de Vlaamse beweging.
Geert Buelens is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en dichter, essayist en schrijver. Matthijs De Ridder is schrijver en criticus en voorzitter van de Vlaamse auteursvereniging. Allebei hebben ze de gave om non-fictie op een creatieve en fascinerende manier te verwoorden.
Donderdag 17 okober om 20 u. in Cinema Plaza. Tickets kosten 5 euro en zijn hier te koop.
- Woensdag 4 december
De vliegenvanger van Ravelli
Wie dit romantische, historische verhaal schreef, is nog altijd een mysterie. Maar het zou gebaseerd zijn op de memoires van de Limburgse monnik en kluizenaar Peter Waanders, die zichzelf Graaf Ravelli noemde nadat hij uit het klooster verbannen werd door zijn relatie met een meisje én verliefde gevoelens voor een jongen, ontsnapt aan de nazis en vlucht naar Italië, waar hij rondzwerft. Benieuwd wat hij daar allemaal meemaakt? Wij alvast wel.
- Woensdag 5 maart
Monsieur Hawarden van Filip De Pillecyn
Dit verhaal uit de jaren 30 van de lang verguisde nazicollaborateur krijgt een nieuwe kans onder het waakvolle oog van Tom Lanoye, die deze uitgave voorzag van een wervend voorwoord. Hij maant iedereen aan om dit verhaal, de eerste non-binaire roman in de Vlaamse Letteren, een kans te geven. En niet alleen omdat het om het intrigerende verhaal gaat van een Parisienne die zich vestigt in de Ardennen, waar ze zich haar hele leven lang voordoet als de heer Hawarden. Ook omdat De Pillecyn volgens Lanoye gewoon een topschrijver was.
- Woensdag 4 juni
Waagstukken van Charlotte van den Broeck
In dertien hoofdstukken schrijft van den Broeck over evenveel betreurde architecten, een voor een personen bij wie het professionele falen zo groot is dat ze geen andere uitweg zien dan zelfmoord.
De beschrijvingen van de gebouwen en de levens van de architecten, combineert ze met biografische stukjes over haar eigen lef en falen. Wat zorgt voor een boeiend en intrigerend geheel.
De Leesclub is gratis en zonder inschrijven. Ze gaat van start om 19.30 u. en vindt plaats in de bibliotheek. Er zijn voldoende exemplaren van de te bespreken titel op voorraad in de bib.
Contact
Bibliotheek
- Adres
- O.-L.-Vrouwlaan 12570Duffel
- Stratenplan
- bekijk op Google Maps
- T.
- 015 31 35 43
- bibliotheek@duffel.be
- Website
- www.duffel.be/bibliotheek