Korte keten: lokale duurzame initiatieven

Gepubliceerd op: vrijdag 18 september 2020 16 u.
Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Lees er hier meer over.

Dankzij korte keten kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Hier vind je vijf redenen om in de korte keten te kopen. 

Onze gemeente draagt sinds 2008 de titel FairTradeGemeente. Dat betekent dat het lokaal bestuur eerlijke handel, duurzame en ecologische productie, de lokale (en sociale) economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt.

Wist je dat er ook in Duffel heel wat lokale producten en duurzame initiatieven te vinden zijn? Ga samen met ons op ontdekking.

Fair Trade Ecocyclo

Ken je de duurzame fietsgids van BoDuKaP al? Dat is een fietsroute die bestaat uit 2 lessen die lopen door Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte. Onderweg fiets je langs allerlei stopplaatsen die iets te maken hebben met eerlijke handel, lokale of biologische producten en groene plekjes. 

Neem contact op met het vrijetijdsloket voor meer info. 

Fortun

Het fort van Duffel is een militair monument dat spreekt tot eenieders verbeelding met zijn onderaardse gangen en zijn huidige bewoners, de vleermuizen. Kempens Landschap heeft voor het fort dan ook een specifiek bier laten brouwen. Het bier kreeg de naam ‘Fortun’, dat verwijst naar het fort, geluk, kracht en rijk aan smaak.

’t Hofbrouwerijke uit Beerzel werd aangesproken om het brouwproces tot een goed einde te brengen. Zij gingen aan de slag en uiteindelijk werd gekozen voor een blond bier met koriander en paardenbloemblad als smaakmakers.

Wie zelf een oordeel wil vellen over ‘Fortun’, is altijd welkom in Brasserie De Krone, gelegen in het fort. Ben je geen bierfan? Bestel dan een faire koffie met pannenkoek of bekijk de (h)eerlijke menukaart. De brasserie serveert namelijk niet alleen fairtradekoffie, -thee, -suiker en -chocolaatjes, maar koopt haar producten rechtstreeks aan bij de lokale boer.

Brasserie De Krone is een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). De uitbating is in handen van vzw De Krone en wordt ondersteund door de gemeente Duffel en provincie Antwerpen.

Jongeren met ASS krijgen in het Spoorwegfort de kans om werkervaring op te doen. Niet alleen door de brasserie open te houden, maar ook door activiteiten te organiseren.

Reserveren bij Brasserie De Krone vzw kan telefonisch via 015 69 98 59
Bezoek aan ’t fort en rondleidingen kan je vastleggen via reservatie@gidsenfortduffel.be

BIO & KO

BIO&KO is een voedselteam van Duffel, een kleine vzw bestaande uit een aantal gezinnen die, door samen te bestellen, rechtstreeks bij een aantal lokale en waar mogelijk biologische landbouwbedrijven groenten, fruit en zuivel bestellen.

Je kan bij BIO&KO heel flexibel bestellen, op maat van je gezin en agenda. Bestel per week of per maand een groentebak of kies enkel voor zuivelproducten. Het kan allemaal. Drukke periode? Dan kan je zelfs een maand overslaan. 

Wil je ook eens een groentebak proberen? Je mag tot drie maanden lang proberen, zonder enige verplichtingen. Meer informatie kan je altijd navragen bij bioenko@outlook.be.

Den Duffeleir 

Den Duffeleir is een tripel amberbier van 7°, heerlijk met het bijhorende gelijknamige stukje jonge kaas dat in het bier gerijpt is. Het biertje wordt in de Bloemenstraat gebrouwen door Duffelaar Johan Hauquier. Probeer het eens uit bij Warande, 42Saga, De Krone, Gildenhuis, De Wilg, Den Blauwe Hoek of Sint-Jorishof. 

Den Duffeleir kan online besteld worden en rechtstreeks afgehaald worden aan de huisbrouwerij. Deze bevindt zich in de Bloemenstraat 49. Bestellen kan via info@denduffeleir.be of de webshop op www.denduffeleir.be

Het is ook verkrijgbaar bij drankenhandel Prik&tik Thysshop te Duffel. 

Recht van ’t Veld

Recht van ’t veld is een lokale boer die opstartte in 1985 na een gedeeltelijke overname van het ouderlijk bedrijf. Ook vandaag blijft dit een familiebedrijf, want de dochters helpen intussen in hun vrije uren mee in de zaak.

Via de winkel kan je rechtstreeks kwalitatieve seizoenproducten zoals bloemkool, komkommer, aardappelen, volle grond tomaten, kolen, prei, spruiten, enz. en chrysanten ter plaatse aankopen. Deze producten vullen ze aan met ambachtelijke producten van kwekers uit de buurt. Recht van ’t veld dus en kraakvers.

Naalstraat 37 d, 0478 51 03 83, info@rechtvantveld.be 

Bezenhof 

Tomatenkweker Jan Bertels oogst heerlijke roze smaaktomaten, vlezige zoete lange tomaten en snoeptomaatjes. De Duffelaar breidde ondertussen zijn assortiment uit met ‘de lekkerste aardbei die er is’. Hij verkoopt die aan de veiling, maar ook rechtstreeks aan de consument in het Bezenhof in de Rechtstraat, een gezellig schuurtje met ondertussen drie automaten in ondergebracht.

Rechtstraat 61, info@bezenhof.be

Huis van de tomaat

Filip Pittoors en Lieve De Ridder hebben samen in 1994 hun bedrijf gestart. Beiden zijn ze afkomstig uit een tuindersnest. Ondertussen is Het Huis van de Tomaat uitgegroeid tot een bedrijf van 4,4 ha groot. Voor Filip en Lieve zijn versheid, kwaliteit en smaak erg belangrijk!

Het Huis van de Tomaat kweekt veel variëteiten: elite, coeur de boeuf, prunella, snoepertjes, cherrytomaten en snoeptomaatjes. Je vindt ze bovendien dagelijks in de tomaatautomaat. De tomaatautomaat biedt al sinds 2005 dagelijks alle variëteiten van tomaten, 24 uur op 24 uur, van april tot eind december. Zo kan iedereen in de buurt mee genieten van deze lekkere tomaten.

De tomaten zijn zo verpakt dat ze de verpakking vaak kunnen hergebruiken. Verpakkingen kan je dan ook eenvoudig terugbrengen en in de houten kist achterlaten. Vind je in de tomaatautomaat niet exact wat je nodig hebt? Spreek dan gerust iets af met de kwekers.

Voor lekkere tomaten groot of klein moet je dus bij Het Huis Van de Tomaat zijn.

Zijpstraat 130, 0475 79 20 38, tomaten.op.bestelling@telenet.be

www.hethuisvandetomaat.be

Filoes (automaat & webshop)

Voor gezonde sappen, soepen & snacks moet je in de Rechtstraat 188 of op www.filoes.be zijn. Filoes produceert heerlijke koudgeperste groenten- en fruitsapjes die super gezond en 100% natuurlijk zijn.

Met een drukke levensstijl is het immers moeilijk om een gezond voedingspatroon aan te houden. Door verse sapjes, soepen en snacks aan te bieden via de webshop en automaat waren gezonde voedingskeuzes nooit zo simpel. 24/7 open, 100% natuurlijk, vers en volledig contactloos.

Filoes staat voor de korte keten (met minder tussenschakels) en dat komt de versheid én gezondheid ten goede. Door op het ritme van de natuur samen te werken met enkele lokale boeren en meteen na de productie te shockfreezen worden smaak en voedingsstoffen maximaal bewaard. In tegenstelling tot de meeste sappen in de handel zijn de bevroren sapjes altijd supervers en kunnen ze tot 10 maanden in de vriezer bewaard worden. Ontdooid en in de automaat blijven ze 5 dagen super vers.

Allen welkom voor een sapje, soepje of gezonde snack in de Rechtstraat 188.

0485 80 66 11, info@filoes.be 

Melk in de Draakboshoeve

Paul Diddens is op op 1 januari 1966 in de Draakboshoeve gestart met zijn veemelkbedrijf. Hij heeft al jaren een melkronde langs Duffelse bakkers, die er pudding voor gebak van maken en in ’t verleden ook rijstpap. Bij ’t Ridderke zit de melk in het beslag van de pannenkoeken.

De melk wordt vakkundig gekoeld en is dag in dag uit te koop voor de prijs van €0,40 per liter (leeggoed zelf meebrengen).

Passeer tijdens je fietsritje tussen de velden en de koeien bij de Draakboshoeve en neem een litertje melk mee.

Draakbosweg 25

Ken je nog zo’n lokaal initiatief of ben je zelf een duurzame producent in Duffel? Laat het ons dan zeker weten via het vrijetijdsloket.

Contact

Vrijetijdsloket

Adres
Gemeentestraat 212570Duffel
Stratenplan
bekijk op Google Maps
T.
015 30 72 50
e-mail
vrijetijd@duffel.be

Het algemeen onthaal in het gemeentehuis is toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor onze andere diensten vragen we je een afspraak te maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de dienst die je nodig hebt via telefoon of via e-mail. Voor de dienst burgerzaken en het vrijetijdsloket kan je een afspraak maken via de website. Je kan daarnaast ook gebruik maken van ons digitaal loket. Alle info vind je via volgende link: werken op afspraak. 

Openingsuren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten