Kerken en klooster

Sint-Martinuskerk

Adres: Kerkstraat, 2570 Duffel

De Sint-Martinuskerk werd rond 1150 opgericht. Aanvankelijk stond hier een eenbeukige, Romaanse kerk. Op het einde van de 14de eeuw werd dat romaanse kerkgebouw vergroot met een kleine kruisbeuk en twee zijbeuken. Zo kreeg het een gotisch uitzicht. In 1486 werd het gotische hoogkoor aangebouwd. Rond 1860 was de kerk zo vervallen, dat er niets anders op zat dan een nieuw gebouw op te trekken. Architect Jozef Schadde tekende de plannen voor een vijfbeukig bouwwerk, in neogotische stijl, met volledig behoud van het hoogkoor.
Helaas brandde de kerk in oktober 1914 volledig uit. Pas in 1921 - 1923 volgde de heropbouw, op basis van de plannen van Schadde. Sinds 24 oktober 1995 is de Sint-Martinuskerk een beschermd monument. Van 2000 tot 2012 werd ze grondig gerenoveerd.

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil

Adres: Bruul, 2570 Duffel

Oorspronkelijk was deze kerk een bedevaartskapel. Ze werd gebouwd in 1640 op de plaats waar een mirakuleus beeldje van O.-L.-Vrouw was aangetroffen. In de 17de eeuw groeide Duffel uit tot een drukbezocht bedevaartsoord. In 1936 werd het gebouw beschermd en vergroot. De eenvoud van het gebouw contrasteert met het verrassend rijke interieur.
Tot de voornaamste stukken behoren het marmeren hoofdaltaar in weelderige barokstijl met de 'Tenhemelopneming van Maria' door Thomas Willeboirts (1653-1654), de twee houten zijaltaren (1683) en een bloemstuk van de hand van Jan Breugel de Jonge. Het grote brandglasraam achteraan (1952) is een werk van kunstglazenier Jan Wouters.

Kerk Sint-Franciscus van Sales

Adres: Mijlstraat, 2570 Duffel

De gelijknamige parochie werd in 1894 opgericht. Aanvankelijk maakte de gemeenschap er gebruik van een voorlopig kerkgebouw. In 1903 werd de definitieve kerk gebouwd in neogotische stijl, naar plannen van bouwmeester Eduard Careels. De aanpalende pastorie dateert van 1904. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd. Van de oorspronkelijke glasramen in het hoogkoor bleef er slechts één bewaard.

Klooster Convent van Betlehem

Adres: Kerkstraat 50, 2570 Duffel

De gebouwen van het klooster van het Convent van Betlehem omgeven het kerkplein. De kloosterorde ontwikkelde zich uit een Noord-Brabantse begijnengemeenschap, die zich in 1652 in Duffel vestigde.
Naast ziekenverzorging en onderwijs aan meisjes, startten zij in 1790 met de verpleging van geesteszieke vrouwen. Het klooster groeide uit tot een indrukwekkend geheel van gebouwen, inclusief scholencomplex, psychiatrisch centrum en algemeen ziekenhuis. Na de verwoesting van 1914 werd het klooster heropgebouwd volgens een ontwerp van architecten Van Hoenacker en Van Beurden. In de periode 2000-2006 ondergingen het gebouw en de kloosterkapel een grondige renovatie.

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten