Katmobiel zet verplichte sterilisatie van katten in de kijker

Gepubliceerd op: woensdag 27 oktober 2021 15.30 u.
Heb jij Katmobiel Oscar van GAIA op de markt in Duffel opgemerkt? Het bezoek van Oscar kadert in een sensibiliseringsactie van GAIA rond de verplichte sterilisatie van huiskatten. De dierenorganisatie benadrukt daarmee het belang van kattensterilisatie.

Sinds 2018 zijn eigenaars van huiskatten verplicht om hun dier te laten steriliseren of castreren. Het is de bedoeling er zo voor te zorgen dat er minder zwerfkatten zijn en minder katten in het dierenasiel terechtkomen. Wij stelden Carole Speckstadt, vrijwilligster bij GAIA, enkele vragen.

Wat houdt sterilisatie van katten in?

“De term ‘sterilisatie’ is een begrip in de volksmond, maar in de praktijk worden de meeste katers en kattinnen eigenlijk gecastreerd. Dit betekent dat de teelballen of eierstokken verwijderd worden. Bij sterilisatie worden de eileiders (kattin) en de zaadleiders (kater) enkel dichtgemaakt. In het laatste geval blijven de hormonen opspelen, met krolsheid en sproeigedrag tot gevolg. In ieder geval betreft het een pijnloze standaardingreep bij de dierenarts, die enkel maar voordelen biedt.”

Is het steriliseren van katten verplicht?

“Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht om huiskatten te laten steriliseren. Kittens moeten sinds die datum gesteriliseerd worden voordat ze vijf maanden oud zijn. Voor alle volwassen katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 lag de deadline op 1 januari 2020. Indien dit nog niet gebeurd is, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk in orde te brengen, want vanaf 2022 zal het departement Dierenwelzijn strenger en met nog hogere boetes optreden tegen dit soort misdrijven.”

Waarom is het steriliseren van katten belangrijk?

“De verplichte sterilisatie moet een einde maken aan de overpopulatie van katten en kittens die in de Belgische asielen gedumpt worden. Elk jaar worden er in de asielen noodgedwongen katten geëuthanaseerd, omdat de asielen de grote toevloed van niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten gewoonweg niet aankunnen. Zwerfkatten die hun leven op straat moeten doorbrengen, worden dikwijls geconfronteerd met honger, ziektes, kou en ontbering.”

Hoe proberen jullie burgers te sensibiliseren?

“Katmobiel Oscar van GAIA rijdt rond in heel België om de bevolking te sensibiliseren over de wettelijke verplichting op de sterilisatie van de huiskat, de zwerfkattenproblematiek en het algemene welzijn van de kat. Met deze actie wil GAIA iedereen goed en correct informeren en alle vragen rond de verplichte sterilisatie beantwoorden, en meteen ook bepaalde misverstanden en fabels de wereld uithelpen.”

Welke voordelen biedt het steriliseren van katten voor zowel dier als baasje?

“Een gesteriliseerde kater blijft energiek, maar wordt socialer en aanhankelijker. Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium door te sproeien. Hij gaat ook minder snel vechten met soortgenoten waardoor hij minder risico loopt op verwondingen en ongelukken. Een gesteriliseerde kattin is kalmer en wordt niet langer krols. Bovendien loopt ze minder risico op melkklierkanker of baarmoederontsteking. Gesteriliseerde katten veroorzaken tot slot minder buurtoverlast (nachtelijk miauwen, vechten of opengekrabde vuilniszakken) omdat ze niet meer rondzwerven op zoek naar een partner. Sterilisatie is dus voordelig voor zowel beestje, baasje als hun omgeving.”

Waar kunnen Duffelaars bij helpen?

“Je kat graag zien en goed verzorgen is iets om trots op te zijn. Wie zijn kat graag ziet, laat ze ook steriliseren. Niet zozeer omdat het verplicht is, maar wel omdat het voordelig is voor diens gezondheid. Een echte dierenvriend laat zijn kat dus steriliseren. Daarenboven is het ook belangrijk dat de lokale bevolking zwerfkatten meldt aan het omgevingsloket in het gemeentehuis. Enkel met die hulp, kan men er in slagen om ook het lokale zwerfkattenprobleem onder controle te krijgen door zwerfdieren te laten vangen en steriliseren.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten