Kasteelruïne Ter Elst wordt event- en ontmoetingsplek

Gepubliceerd op: dinsdag 14 juni 2022 9.30 u.
De restauratie en herbestemming van de Duffelse kasteelruïne Ter Elst komen dichterbij.

Drie belangrijke doelstellingen

Ons lokaal bestuur en Stichting Kempens Landschap willen deze bijzondere plek weer publiek toegankelijk maken. Daarvoor diende Stichting Kempens Landschap een conceptdossier in voor de themaoproep “Kleine totaalprojecten” bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Stichting Kempens Landschap mag begin 2023 een premiedossier indienen om subsidies voor de werken aan te vragen.

De kasteelruïne Ter Elst in Duffel is voor vele Duffelaars een iconische plek. De sprookjesachtige setting was jarenlang het decor voor verschillende events. Tot stabiliteitsproblemen de gemeente dwongen om de site in 2012 te sluiten voor het publiek.

De gemeente koesterde de wens om de kasteelruïne opnieuw te kunnen inzetten als locatie voor socio-culturele evenementen en sloot daarom een beheersovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap om de restauratie te begeleiden. 

Drie belangrijke doelstellingen staan centraal:

  • De site bewaren en permanent openstellen.
  • De ruïne weer veilig maken zodat het opnieuw een evenementenplek kan worden.
  • Bezoekers laten kennismaken met de historiek van het kasteel. 

Totaalconcept voor kasteeleiland en ruïne

Om het totaalconcept te kunnen realiseren moet Stichting Kempens Landschap eerst de stabiliteitsproblemen aanpakken. Eerst moeten de muren opnieuw met elkaar verbonden worden. Van die noodzakelijke ingreep maakt men gebruik om de vroegere ridderzaal een glazen overkapping te geven. Een trappenpartij binnenin zal het vroegere vloerniveau met de kelder verbinden en kan ook dienen als theater.

De kasteelruïne wordt meer dan louter een eventlocatie. De ruïne ligt in het verlengde van het Muggenbergpark, een park dat geen bijzondere ontmoetingsplek heeft. De kasteelruïne vormt daarop een mooie aanvulling. Het binnenplein van de ruïne wordt heraangelegd en de contouren van het verdwenen kasteel wordt zichtbaar gemaakt met variaties in het vloerpatroon. Het wordt een plein waar je als fietser of wandelaar graag even tot rust komt. De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug die het kasteeleiland met de Netedijk verbindt, nodigt mensen als het ware uit om eens een kijkje te komen nemen in dit prachtige stukje erfgoed.

Timing

Het restauratiedossier voor de kasteelruïne moet in het voorjaar van 2023 worden ingediend. Als het agentschap Onroerend Erfgoed de subsidies goedkeurt, kunnen de werken eind 2023 starten. Stichting Kempens Landschap zal de restauratie en herbestemming van A tot Z begeleiden. Als erkende voorbeeldstellende erfgoedorganisatie krijgt de Stichting ook steeds tien procent extra erfgoedpremie. Een samenwerking met de Stichting levert voor een gemeente als Duffel dan ook extra financiële ondersteuning op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten