Jongerenwelzijn: missie voor ouders van tieners en jongeren 

Gepubliceerd op: maandag 29 maart 2021 11.30 u.
Tieners en jongeren zitten in dé fase van hun leven waarin ze zichzelf ontplooien en ontwikkelen als mens. Sociaal contact, beweging en vrije tijd zijn sleutelelementen hierin. Laat dit nu net die dingen zijn die al maanden beperkt worden.

Tieners en jongeren gaan door een moeilijke periode

 • Meer dan 67 % van de Duffelse scholieren lijkt meer stress te hebben dan voor de coronacrisis en kan niet goed volgen op school. Bijna 50 % van de Duffelse jongeren voelt in het algemeen meer stress.
 • Maar liefst 64 % van de Duffelse jongeren en jongvolwassenen spreekt van een toegenomen gevoel van eenzaamheid, 56 % heeft last van verveling en bijna 48 % voelt zich zelfs verdrietig.
 • Meer dan een kwart van de jongeren voelt zich vaker boos en is angstiger.
 • 21 % van de jongeren geeft aan meer behoefte te hebben aan psychologische hulp, bij studenten loopt dat zelfs op tot 31 %.
 • Bijna 40 % van de Duffelse jeugd mist structuur in zijn/haar leven
 • 1 op 3 Vlaamse jongeren heeft schrik om corona te krijgen of door te geven. 

Uit verveling, angst of op vraag van de ouders blijven jongeren veilig thuis. Deze angstgevoelens, het gebrek aan controle en het maandenlange isolement kunnen leiden tot stress, eenzaamheid, verveling, moedeloosheid, depressie, verslavingen of eetstoornissen.

Naar aanleiding van het coronavirus, kan je met heel wat vragen zitten. Deze uitbraak in onze gemeenschap maakt je ongerust en bezorgd over hoe je je gezinsleden en jezelf veilig kan houden en verzorgen. Je bent als ouder voorzichtig en houdt je sterk voor jezelf, maar ook voor je gezin en je kinderen. Dat brengt heel wat stress- en angstgevoelens met zich mee. Op de hoogte zijn van de meest belangrijke en juiste informatie, kan hier een remedie voor zijn. Bouw daarnaast ook voldoende rustmomenten in zonder sociale media of nieuws en laat de crisissituatie even los. Laat je niet de hele tijd gek maken.

Hoofdmissie

Jouw hoofdmissie: geef jongeren in volle ontwikkeling voldoende vrijheid, zodat ze de ruimte krijgen om zich goed in hun vel te voelen. Het is belangrijk dat ze de kans krijgen onbezonnen jong te kunnen zijn, zonder toezicht van ouders.

Maak hierrond goede afspraken met elkaar en betrek je zoon of dochter bij het maken van keuzes in het hele ‘bubbelverhaal’. Wees ook verdraagzaam voor elkaar. Allemaal samen in één kot is voor niemand gemakkelijk. Tieners en jongeren hebben ook nu nood aan positieve aandacht. Er wordt al zo vaak commentaar gegeven op ‘de jeugd van tegenwoordig’. Wees mild en biedt ze een luisterend oor. Je zal zien dat een begripvol en open gesprek zijn vruchten afwerpt. Moedig je jeugdige zoon of dochter aan om ook ontspanningsmomenten in te plannen. Schoolwerk is belangrijk, maar de boog kan niet altijd gespannen staan.

Missie 1: strijd tegen eenzaamheid en verveling

Afspreken met vrienden en familie, het kan. Jonge mensen zijn vaak digitaal in contact met elkaar, maar ook zij hebben behoefte aan face-to-face ontmoetingen en ontspanning buitenshuis.

De nieuwe maatregel stelt dat we met max. vier personen buiten mogen samenkomen en dat elk gezinslid één knuffelcontact mag uitkiezen. Moedig je kinderen aan om af te spreken met vrienden.

Lees de laatste maatregelen rond ontmoeting op www.watwat.be/corona/met-hoeveel-mensen-mag-ik-afspreken

Missie 2: strijd voor liefde

Je lief zien in tijden van corona, het kan. Gescheiden ouders? De verblijfsregeling bij co-ouderschap blijft geldig, ook in deze crisistijd.

Je mag één knuffelcontact hebben. Als je voor je lief kiest, mag je die zoveel zien als je maar wil. Je moet dan ook geen afstand houden. Knuffelen en kussen mag dus. De auto nemen om naar je lief te rijden en daar blijven slapen, mag ook. Hou wel rekening met de avondklok.

Meer info vind je op www.watwat.be/corona/mijn-lief-zien-tijden-van-corona-mag-dat

Je kind mag naar de andere ouder tijdens de coronacrisis. Dit verandert wel als iemand van jullie symptomen van corona vertoont. Lees er meer over op www.watwat.be/corona/mijn-ouders-zijn-gescheiden-mag-ik-naar-mijn-andere-ouder-tijdens-de-coronacrisis

Missie 3: strijd voor vrije tijd, sport en ontspanning

Er zijn nog heel wat leuke dingen die je wél kan doen in Duffel. Je bent vrij te bewegen en activiteiten te doen in openlucht. Slaat de verveling toch toe? Bekijk de handige tips van WatWat.

 • Funshoppen met vrienden kan nog niet, maar je kan wel naar de winkel gaan. Je moet in je eentje winkelen en je mag max. 30 minuten binnen zijn.
 • Bibliotheken en musea zijn open. Breng een bezoekje en snuif wat cultuur op.
 • Je mag gerust naar de jeugdbeweging of speelpleinwerking. Meer info vind je op www.watwat.be/corona/hoe-werkt-de-jeugdbeweging-het-speelplein-corona
 • Je mag weer naar de dierentuin.
 • Het is mogelijk om op hotel te gaan, naar een gehuurd huisje of een tweede verblijf. Je kan ook naar een vakantiepark of camping gaan met je huisgenoten en max. één knuffelcontact. De restaurants en tropische zwembaden blijven dicht.
 • Je kan sporten, alleen of met een sport maatje. Ga gerust een keertje samen wandelen, joggen of fietsen. Meer info vind je op www.watwat.be/corona/sport-en-corona-wat-mag
 • Je kan naar het skatepark, het sportdomein Rooienberg, de speelpleintjes of een andere openbare plek in onze gemeente.
 • Je mag ook zwemmen in een binnenzwembad.

Missie 4: strijd voor meer structuur

Breng structuur in het leven van je kind:

 • Hou een dagritme aan waarbij iedereen aangekleed en gewassen de dag start, op regelmatige tijdstippen gegeten wordt en waar ruimte is voor zowel activiteiten apart als samen.
 • Maak duidelijke afspraken in het gezin over activiteiten, omgaan met frustraties, enz.
 • Start eventueel een nieuwe routine op om naar uit te kijken (bv. na het middagmaal samen een wandeling maken).
 • Bouw rustmomenten in zonder sociale media of nieuws. Te veel input van deze kanalen kan je kind minder goed doen voelen.
 • Zorg voor voldoende beweging en buitenlucht.

Hulplijnen

Tieners en jongeren: AwelNokNokWatWat 

Ouders: https://www.duffel.be/luisterendoor 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten