Maak je huis inbraakveilig voor de vakantie

Gepubliceerd op: woensdag 19 juni 2019 14.04 u.
Het is weer zover, tijd voor vakantie. Het moment om er even tussenuit te trekken en tot rust te komen. Tijdens de zomervakantie komen woninginbraken vaker voor, dus zorg dat je woning klaar is voor je afwezigheid en je ook met een gerust hart je woning kunt achterlaten.
  • Sluit je ramen en deuren goed af. Laat geen ramen open staan en sluit alle deuren degelijk af, dit geldt ook voor het tuinhuis en de garage. Vergeet ook zeker niet om je fietsen en auto slotvast achter te laten.

  • Wees voorzichtig met je sleutels. Veel inbrekers gaan eerst op zoek naar een verborgen sleutel, leg dus nooit een sleutel onder de deurmat of een bloempot. Bevestig ook geen label met naam en adres aan je sleutels en laat ze niet op de binnenkant van de deur zitten.

  • Help de inbreker niet. Zorg dat je geen ladder of ander materiaal laat rondslingeren in de tuin en sluit je tuinhuis af. Voor een potentiële inbreker zijn dit handige hulpmiddeltjes en hij maakt hier dankbaar gebruik van.

  • Geef je woning een bewoonde indruk. Vraag iemand om je brievenbus leeg te maken, het gras te maaien of regelmatig de rolluiken of gordijnen te openen en sluiten. Zorg bij voorkeur ook voor verlichting alsof je thuis zou zijn, bijvoorbeeld met een tijdschakelaar.

  • Een sociale buurt is een alerte buurt. Verwittig je buren en familie van je afwezigheid en maak afspraken om een oogje in het zeil te houden.

  • Wees discreet op sociale media over je vakantie, ook mensen met minder goede bedoelingen lezen mee. Let ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

  • Maak een inventaris op. Verzamel het merk, type en serienummer van toestellen en maak foto’s. Zo kunnen teruggevonden spullen gemakkelijk ge├»dentificeerd worden.

Nog meer tips kan je vinden op de website: https://www.besafe.be/nl/veiligheidstips-voor-een-zorgeloze-vakantie

De politiezone BODUKAP zet steeds in op preventie en controle, maar heeft hier tijdens de zomermaanden nog extra aandacht voor. Je kan bij hen terecht voor diefstalpreventieadvies en afwezigheidstoezicht.

Diefstalpreventieadvies

Je kan een afspraak maken voor diefstalpreventieadvies met een gespecialiseerde adviseur van de politie. Vervolgens komt deze gratis bij je langs om tips te geven op maat. Tijdens een rondgang door en rond je woning wijst de adviseur je op mogelijke tekortkomingen en risico’s inzake de beveiliging. Diefstalpreventieadvies is niet alleen nuttig wanneer je op vakantie vertrekt, maar het is ook handig als je gaat bouwen of verbouwen. Zo weet je waarop je moet letten als het gaat over woningveiligheid.

Afwezigheidstoezicht

Ben je voor kortere of langere tijd afwezig? Vraag dan afwezigheidstoezicht aan bij de politiezone BODUKAP. Je kan dit toezicht digitaal aanvragen via police-on-web. Een andere mogelijkheid is om langs te komen in één van de commissariaten en ter plaatse een aanvraagformulier in te vullen.┬áHet is belangrijk dat je de aanvraag tijdig doet, minstens zeven dagen op voorhand, en ze zo volledig en juist mogelijk invult.

Tijdens je afwezigheid zal de politie dan je woning extra in de gaten houden. Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, zal een door u aangeduid vertrouwenspersoon verwittigd worden. Deze persoon kan dan maatregelen nemen tot uw thuiskomst. Daarnaast krijg je, nadat je opnieuw thuis bent, specifieke feedback met informatie over het uitgevoerde toezicht.

Meer info: www.politie-bodukap.be - 015/56.51.00

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten