Een wei zonder hondenpoep doet de koeien goed

Gepubliceerd op: vrijdag 28 juni 2019 11.20 u.
Honden kunnen ongemerkt ziektes overdragen op koeien, ook als de hond gezond is. Met name de Neospora parasiet in de uitwerpselen van een hond kan zeer gevaarlijk zijn voor koeien. Deze veroorzaakt misvormde en prematuur doodgeboren kalveren. Laat daarom geen hondenpoep achter in een wei.

Met de hond wandelen is een ontspannende bezigheid voor zowel baasje als hond. Voor buiten grazende koeien daarentegen kan het gevaarlijk zijn wanneer honden over weilanden rennen.

Bedreiging

Het is eerst en vooral al niet de bedoeling dat honden over weilanden rennen. De koeien kunnen immers opschrikken, op hol slaan en zich verwonden. Een koe die haar kalf bedreigd ziet, kan zowel de hond als zijn baasje aanvallen en dat kan absoluut ook gevaarlijk zijn.

Ziektes

Het grootste gevaar zit hem echter in de uitwerpselen die de hond in de weilanden achterlaat. Via die uitwerpselen kunnen ziektes van hond op koe worden overgedragen, zoals salmonella, parasieten en hondenlintworm. Daardoor kunnen kalveren doodgeboren worden. Bovendien zijn de koeien er echt heel ziek van en dat betekent economische schade voor de boeren.

Ook kan de hond de bacterie Neospora Caninum overbrengen. De bacterie zit vaak in het darmstelsel van de hond. Voor honden is dit ongevaarlijk, maar in een weiland kan deze bacterie weer in de koe terechtkomen. De koe zelf wordt er niet ziek van, maar het ongeboren kalf kan doodgaan of ernstige hersenafwijkingen krijgen.

Daarom vragen wij aan alle hondeneigenaars om in weilanden waar koeien grazen geen hondenpoep achter te laten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Terug naar nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Feedback over de website

Heb je niet gevonden wat je zocht? Opmerkingen over de website? Laat het ons weten